Förkunskaper
Kursen passar både nybörjare och dig som har erfarenhet av måleri men vill fördjupa dina kunskaper i porträttmåleri.
Innehåll
Under fem inspirerande tillfällen lär du dig:
- Skissteknik för att bygga upp porträttet steg för steg
- Modellstudier med professionella modeller som inspiration
- Materialkunskap med praktiska tips för porträttmåleriets hantverk
- Bildkomposition, färglära och perspektiv för att skapa balanserade och levande porträtt
Kursen kombinerar teori med praktiska övningar och personlig vägledning för att hjälpa dig utvecklas som konstnär.
Kursmaterial
Material ingår inte i kurspriset. Till första tillfället tar du med skissblock, penna, suddgummi och pennvässare. Har du eget målerimaterial får du gärna ta med det. Under första kurstillfället får du råd av läraren om vilket material du behöver inför resten av kursen.
Övrigt
Under pausen finns möjlighet att köpa kaffe, te och enklare fika till självkostnadspris.
Ge dig själv tiden att utvecklas och skapa porträtt som verkligen uttrycker något – boka din plats idag!
Anmälan
Tryck på ”Boka kursen nu”. Du får välja mellan ett anmälningsformulär på svenska eller engelska. Om du inte har ett svenskt personnummer, ber vi dig välja det engelska formuläret. Kort efter att du har ansökt till kursen, kommer du få en bekräftelse. Vi önskar att du bokar kursen minst två veckor innan kursens planerade startdatum. Om det inte har inkommit tillräckligt många anmälningar två veckor före startdatum, kan vi behöva ställa in kursen.
Länkar
Kurser i konst hösten 2025:
16 september Lär dig teckna - utveckla ditt eget uttryck
17 september Måla med olja och akryl – utforska färg och form
18 september Måla akvarell och gouache – släpp loss din kreativitet
27 september Måla akvarell och gouache – en inspirerande helgkurs
18 oktober Måla med olja och akryl – en kreativ helgkurs
18 november Krokiteckning – utforska form och rörelse
19 november Porträttmåleri – lär dig fånga människors uttryck
22 november Måla akvarell och gouache – en inspirerande helgkurs
Kursledare
Markus Andersson
Markus Andersson är sedan många år utövande konstnär, med utbildning från konstskolor i Sverige och England. Markus har även varit elev hos Odd Nerdum, en berömd, nordisk, nutida konstnär.
Hans konst har visats på flera stora utställningar, till exempel Florencebiennalerna 2003 och 2005. Vid biennalen 2003 blev han, som enda svensk, tilldelad Magnus Medici-medaljen för sitt konstnärskap.
Parallellt med konstutövandet har Markus arbetat med undervisning i femton år och inspirerat många till att hitta sin egen väg i bildskapandet.
Hej Markus, vem är du?
Jag är en konstnär med hjärtat i naturen sedan barnsben. Min ateljé ligger i skogen fyra mil norr om Uppsala. Där hittar jag mycket av min inspiration ute i skog och mark. Men jag tar även med mig måleriet när jag resar och målar med förkärlek för havet och människor jag möter.
Vad gör du på Folkuniversitetet i Uppsala?
Jag arbetar sedan länge som kursledare i teckning, akvarell och oljemåleri.
Hur började ditt intresse för konst?
Det började tidigt. Jag fick mina första oljefärger när jag var tio år. Då hade jag tjatat länge. Som barn tecknade jag serier och liknande, men försökte mig även på att måla landskap och djur.
Vad är det bästa med att undervisa?
Att man får ta del av och hjälpa andra att utveckla sitt individuella konstnärskap. Att få dela med sig metoder och tekniker. Det handlar verkligen både om att ge och ta. En erfaren konstnär kan lära en nybörjare mycket men det är även tvärtom, det vill säga en nybörjare kan lära en erfaren konstnär mycket. Det finns ofta en fräschhet i nybörjarens uttryck som den erfarne kan ha tappat på vägen.
Vilka deltagare är det som går din kurs?
Det är verkligen alla möjliga individer med mycket olika erfarenheter. Det är människor i alla åldrar, yrkesutövare av olika slag, studerande och pensionärer mfl. Detta är en stor rikedom.
Vad inspirerar dig?
Jag inspireras av allt möjligt. Olika individer, naturen i olika former, mänskliga dramer. Jag återkommer alltid till vattnet, människan och de grundläggande elementen.
Vad skulle du göra om du inte var konstnär?
Jag tror jag skulle vara snickare eller småbonde. Till min natur är jag jordbunden och gillar handfast konkret arbete av olika slag.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Uppsala