Grundkurs i praktisk journalistik, terminkurs

Plats Poppius

Lär dig skriva för att bli läst. Du skriver, intervjuar, redigerar, gör research och publicerar. Du får kunskap om journalistik, journalistens uppgift och redskap samt väg till publicering. Du jobbar praktiskt från grunden och får publicera dina texter i en webbtidning på en övningssajt. Terminskurs, deltid.

Boka kursen nu

Just nu får du 10 procent rabatt på kursavgiften, vilket motsvarar cirka 3000 kronor (ordinarie pris är 29 950 kronor och det nya priset är 26 955 kronor). För att boka dig och ta del av rabatten kontakta birgitta.wahlman.laurell@folkuniversitetet.se, telefon 08-789 42 48. Erbjudandet gäller endast nybokningar. Möjlighet till delbetalning finns.

OBS! Sista anmälningsdag 2023-02-10

Innehåll

Det journalistiska hantverket betonas, liksom det praktiska arbetet. Att skriva, diskutera, få konkret återkoppling, göra om och utvecklas. Oavsett plattform måste du behärska de grundläggande redskapen som används inom journalistiken. Vi lägger inte fokus på specifika publiceringsformer, utan ger en allmän introduktion till den journalistiska arbetsmetoden.

Terminskurs

Grundkursen är en termins- och deltidskurs. Du går en dag i veckan och får feedback på ditt arbete från kursledare med gedigen erfarenhet av journalistik och kommunikation. De två huvudlärarna följer gruppen hela terminen. Gästföreläsare håller i enskilda kursmoment.

Huvudmoment

Grundkursen består av två huvudmoment: en skrivdel och en presentationsdel.

Skrivdelen behandlar reporterns olika arbetsuppgifter. Du börjar med att skriva notiser och kortare artiklar. Nästa steg blir att hitta egna nyheter och skriva nyhetsartiklar. Under terminen får du arbeta med olika slags texter, göra personporträtt, skriva referat, reportage och fördjupade nyhetsartiklar. Du tränar på att intervjua och göra research till dina artiklar och du får öva på att skriva för webben.

I presentationsdelen går vi igenom redigering och publicering. Att redigera innebär att sätta rubriker, skriva bildtexter och bearbeta texter. Du lär dig se helheten där rubrik, text och bild ska harmoniera. Publicering handlar om hur du publicerar dig på bästa sätt, oavsett om det är i pappersform eller på webben.

På vår övningssajt Slussenstidning.se publicerar du dina texter löpande under kursens gång och får återkoppling på dina texter och uppgifter från kursledarna.

Undervisningsform

Grundkursen är en termins- och deltidskurs. Du går en dag i veckan under sammanlagt 15 veckor och får feedback på ditt arbete från kursledarna med gedigen erfarenhet av journalistik och kommunikation. Kurstillfällena består av föreläsningar, praktiska moment, gruppövningar och diskussioner. Skriv- och arbetsövningar utförs mellan kurstillfällena. Betoningen ligger på det praktiska arbetet, inte på teori och litteraturstudier.

En dag i veckan under sammanlagt 15 veckor innebär cirka sex timmars schemalagd undervisning dagtid i veckan. Räkna med att lägga ned motsvarande antal timmar på hemarbete mellan kurstillfällena. Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar.

Kursledare och gästföreläsare

Såväl kursledare som gästföreläsare är erfarna journalister, skribenter och formgivare. Gästföreläsare medverkar inom ämnen som undersökande journalistik och bildjournalistik. Observera att gästföreläsningarna undantagsvis kan hållas på andra dagar och tider än de ordinarie lektionsdagarna. Du får ett detaljerat schema vid kursstarten.

Godkänd och intyg på avslutad kurs

Alla godkända kursdeltagare får ett intyg efter genomgången kurs. För att bli godkänd på kursen måste du närvara på kursen och lämna in alla uppgifter och övningsartiklar på utsatt tid. Du får inte vara frånvarande från undervisningen mer än två kurstillfällen (tolv studietimmar). Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar. Förlorade lektioner kan inte inhämtas vid senare tillfälle.

Förkunskaper

Gymnasieutbildning och goda kunskaper i svenska. Erfarenhet av att skriva, liksom viss skrivkunskap, välkomnas men är inget krav. Du behöver ha datorvana och en bärbar dator.

Allmän information

Kursen går av stapeln då ett visst deltagarantal är uppnått. Kurslokal på Folkuniversitetet, Kungstensgatan 45.

Inga uppehåll för sport-, påsk- eller höstlov, men det kan variera beroende på hur helgerna ligger under terminerna. Du får ett schema under första kurstillfället.

Kursen ingår i Poppius Diplom

Anmälningsvillkor

Kursledare

Jon Hansson

Jon Hansson är skribent och redigerare/formgivare. Idag är han frilansjournalist med fokus på mat och dryck. Jon uppskattar de möten med nya människor och miljöer som journalistyrket för med sig och gillar när kursdeltagare ifrågasätter det som synes självklart.

Hej Jon, vem är du?
– Jag är frilansjournalist med inriktning på mat och dryck. På fritiden tränar jag och spelar squash.

Varför blev du journalist?
– Från början handlade det om att jag som många andra tycker att det är roligt att skriva och berätta saker.

– Idag handlar det mer om att man får möjlighet att träffa många intressanta människor och hamnar i miljöer och situationer som man annars inte skulle hamna i.

Vad är det roligaste med rollen som journalist?
– Jag har ju erfarenhet av både skrivande och redigering och för skrivandet gäller just det här med att komma in i nya miljöer och kanske utsätta sig för saker som man annars inte skulle göra.

– Som redigerare är det väldigt roligt med lagarbete, att hjälpa och få hjälp. Det kan vara fantastiskt kul att bolla rubriker och ingresser.

Vad är det svåraste?
– De flesta jobb är ju enahanda någon gång. Redigeringsarbete kan vara väldigt mallat och att göra långa tabeller kan bli något av ett fabriksarbete. Det kan också vara intellektuellt ansträngande, som när stora layoutpussel ska läggas med mycket text och fel bilder. Det är slitsamt när det inte går ut.

– Som reporter är man inte alltid älskad av de man pratar med. Jag har inte varit med om en specifik sådan händelse själv men man vänjer sig aldrig helt vid att intervjua någon som råkat ut för en olycka eller förlorat en anhörig. Hur mycket ska man fråga och inte? Det är svåra avvägningar.

Hur kommer det sig att du blev kursledare på Poppius?
– Det var en journalistkollega som frågade mig för länge sedan. Då var jag redigeringslärare och nu när jag började igen 2012 blev det som skrivlärare istället.

Hur är det att vara lärare här?
– Mötet med eleverna är fantastiskt roligt. Mycket i jobbet tar man för självklart och då är det nyttigt att få förklara för andra varför man gör på ett visst sätt och ifrågasätta sina egna tillvägagångssätt.

Vad har du för tips till en nybliven journalist?

 1. Tjat är underskattat. Var inte rädd för att fråga igen.
 2. Läs texten högt för dig själv. Om du hör att det är illa formulerat kommer läsaren garanterat göra detsamma.
 3. Våga ta in omgivningen. När man är ute på jobb är det lätt att börja prata direkt men om man tar sig tid att ta in detaljer och till exempel studerar personens klädsel eller tar en titt i bokhyllorna kan man få reda på mycket om den man talar med.
Foto av Jon Hansson

Håkan Söderberg

Håkan Söderberg är frilansjournalist, redaktör och projektledare. Tidigare har han bland annat varit redaktionschef för Länstidningen i Östersund, chefredaktör för Postens koncerntidning, administrativ sportchef och redaktionssekreterare på Aftonbladet. Håkan har varit kursledare på Poppius sedan 2000.

Hej Håkan, vem är du?
– Jag är frilansjournalist och fyrabarnsfar. Bor på Söder. På fritiden spelar jag golf, jag har börjat med det på senare år, och så spelar jag på trav.

Varför blev du journalist?
– Mina föräldrar var i branschen och min tanke var att jag inte skulle bli journalist. Så en sommar jobbade jag på en tidning och fick betalt per rad. Sedan var jag fast och det har jag verkligen inte ångrat. Jag är nöjd med det beslutet efter många år som journalist.

Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Det är olika. Från början var jag nyhetsjournalist och då var det kul att vara först med något. Jag är präglad av nyhetsjournalistiken. Men i dag är jag frilans och då är det bästa att jag kan besöka många olika ställen och får en inblick i olika sammanhang. Jag träffar olika sorters människor och det är en ynnest att få vara med om det.

Vad är det svåraste?
– Jag tycker inte att något är riktigt jobbigt men som frilans kan det vara svårt att hitta ett jämnt flöde. Man måste tänka på att jobb och betalning inte ligger parallellt över tid.
Det lustiga är att jag var trygghetsnarkoman tidigare. Nu kan jag inte tänka mig något annat än att vara frilans. Jag styr själv och kan påverka försörjningen. Som frilans är man sin egen trygghet. Det är värre för de fast anställda som får gå nu.

Hur kommer det sig att du blev lärare på Poppius?
– Jag blev tillfrågad av förra rektorn och en kollega på Aftonbladet som också arbetade här. Jag var först skeptisk. Själv är jag autodidakt och jag kände att jag inte hade någon lärarkapacitet. Men jag lät mig övertalas. Då upptäckte jag att jag hade ett yrkeskunnande och det var roligt att dela med sig av det. Jag fick också några tips: ”Läs inte ansökningshandlingarna” och ”Kör på ditt och din känsla”. Det var en fördel då. Många som söker hit är välutbildade och jag trodde att de redan kunde så mycket.

Du har arbetat som skrivlärare på Poppius sedan 2000 och haft minst en klass per termin. Vad ser du fram emot vid terminsstarten?
– Det är roligt att se en ny klass. Först känner man ingen, sedan vid terminsslutet så känner man dem, vet hur de skriver och har följt deras utveckling. Det är en egokick.

– Jag trivs bra med den här rollen. Man håller sig vaken och träffar nya elever. Poppius är även ett nätverk med andra lärare och skolans rektor. Det genererar nya jobb och jag har också före detta elever som blivit mina uppdragsgivare.

Tre tips till en nybliven frilans?

 1. Håll koll på pengarna. Ta reda på vilka regler som gäller för egenföretagare.
 2. Starta försiktigt. Man kan börja sälja in jobb medan man är kvar hos sin arbetsgivare.
 3. Fånga upp idéer. Läs och prata med folk. En notis i en tidning kan bli en artikel i en annan. Var bred och ge dig på det mesta.
Foto på Håkan Söderberg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
20 feb 2023 - 12 jun 2023
Måndag
Antal tillfällen
15
Första tillfället
mån 20 feb 2023 kl 09:00-15:30
 • mån 27 feb 2023 kl 09:00 - 15:30
 • mån 6 mar 2023 kl 09:00 - 15:30
 • mån 13 mar 2023 kl 09:00 - 15:30
 • mån 20 mar 2023 kl 09:00 - 15:30
 • mån 27 mar 2023 kl 09:00 - 15:30
 • mån 3 apr 2023 kl 09:00 - 15:30
 • mån 17 apr 2023 kl 09:00 - 15:30
 • mån 24 apr 2023 kl 09:00 - 15:30
 • mån 8 maj 2023 kl 09:00 - 15:30
 • mån 15 maj 2023 kl 09:00 - 15:30
 • mån 22 maj 2023 kl 09:00 - 15:30
 • mån 29 maj 2023 kl 09:00 - 15:30
 • mån 5 jun 2023 kl 09:00 - 15:30
 • mån 12 jun 2023 kl 09:00 - 15:30
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
105
Kurs-ID
101214
Pris
29950 kr