Webbredaktör – content manager, grundkurs, boka tidigt-rabatt!

Plats Poppius

På Webbredaktör – content manager, grundkurs lär du dig skriva för webben, publicera i cms-system, driva trafik, jobba i sociala medier, filma och klippa video med mera. Kursen går på Folkuniversitetet Stockholm.

Boka nu

Boka med 10 procents rabatt under perioden 1–10 december!

Kurspris 32 400 kronor (i stället för ordinarie 36 000 kronor). Rabatten gäller endast nya bokningar.

Sista anmälningsdag 31/1

Innehåll

På kursen får du de viktigaste grundläggande verktygen för att kunna arbeta som webbredaktör eller content manager på ett företag, myndighet eller i en organisation. Kursen passar även dig som är journalist eller kommunikatör som vill utveckla din digitala kompetens.

En webbredaktör/content manager står i centrum av den digitala utvecklingen och ska behärska en stor och variationsrik mängd arbetsuppgifter. Här får du lära dig att skriva och ta bilder för webben, förbereda och publicera material på en WordPress-sajt. Du lär dig även att driva trafik till en sajt och att jobba med sociala medier. Vi återkommer regelbundet under terminen till webbredaktörens grundläggande redskap, vi går även igenom innehållsplanering, kanalanpassning och juridik på nätet.

Ur innehållet

•Anpassa material för olika målgrupper och digitala kanaler. Sätta rubriker, skriva ingresser och hur du kan ta hjälp av AI.
•Driva trafik. Hur du får besökarna att hitta till en sajt. Hur du hittar och skapar material som gillas och delas.
•Hur du mäter trafik och utvärderar digitala satsningar.
•Sociala medier. Hur du kan få draghjälp av sociala medier för att sprida innehåll och varumärke.
•Berätta med bilder samt använda dem för att förstärka textens budskap. Hur du arbetar du med visuellt material i sociala medier.
•Webb-tv, videoproduktion och rörligt material. Filma med mobilen och lär dig klippteknik.
•Sökmotoroptimering (SEO). Hur du som redaktör får en sajt att rankas högre hos sökmotorerna.

Huvudlärare på kursen är Linda Karlsson och Felicia Welander. Vissa moment leds av andra lärare, specialiserade på ämnet. Flera gästföreläsare bidrar med fackkunskap, erfarenheter och tips. Löpande under kursens gång publicerar du dina texter på Slussenstidning.se.

Undervisningsform

Webbredaktörkursen är en terminslång deltidskurs. Du går en dag i veckan under sammanlagt 13 veckor, totalt cirka 6 timmar i veckan. Du får återkoppling på ditt arbete från kursledare med gedigen erfarenhet av innehållsproduktion för sociala medier. Räkna med att lägga ned motsvarande antal timmar på hemarbete mellan kurstillfällena på skriv- och arbetsövningar. I undantagsfall kan gästföreläsningar komma att hållas på andra tider än de ordinarie lektionsdagarna; du får ett detaljerat schema i början av kursen. Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar.

Kursledare

Linda Karlsson är en rutinerad redaktör och redaktionsledare med inriktning på digitala medier. Hon har lång erfarenhet av att jobba med innehållsproduktion både operativt och strategiskt, och stor vana vid att arbetsleda och av att utföra alla delar av webbprojekt – från strategiska överväganden, design och användbarhet, till sökmotoroptimering och text-, bild- och videohantering.

Felicia Welander är en uppskattad föreläsare med lång erfarenhet av kreativa processer, med inriktning på digitala medier. Med en filosofie magister i lingvistik och en bakgrund som skribent och copywriter har hon skapat innehåll och kampanjer för bland annat Granngården, Barncancerfonden, Telenor och Opel. Hon skriver även på sin femte roman och är ständigt aktuell med nya följetonger för ljud för Storytel Original. Hon är även skrivlärare på Skrivarakademin.

Målgrupp

Du som jobbar som kommunikatör, marknadsförare, journalist, skribent eller liknande  – och till dig som vill ha en grundutbildning som webbredaktör.

Förkunskaper

Datorvana, en bärbar dator och en smartphone att fotografera och filma med. Erfarenhet och kunskap av att skriva välkomnas, men är inget krav.

Citat från tidigare deltagare

”Allt var väldigt konkret/praktiskt. Vi fick hela tiden omsätta det vi lärde oss i praktiken och träna på de nya färdigheterna. Bra också med en så bred utbildning så man får ett hum om webbredaktörskapets alla olika delar.”
”Relevant innehåll, bra lärare och engagerade kurskamrater.”

Godkänd och intyg på avslutad kurs

Alla godkända kursdeltagare får ett intyg efter genomgången kurs. För att bli godkänd behöver du närvara på kursen och lämna in alla uppgifter och övningsartiklar på utsatt tid. Du får inte vara frånvarande från undervisningen mer än två kurstillfällen (16 studietimmar). Observera att det är obligatorisk närvaro på lektioner och föreläsningar. Förlorade lektioner kan inte inhämtas vid senare tillfälle.

Anmälningsvillkor och avbokningsregler

Kursavgift och betalning

Betalning av kursavgiften hanteras i sin helhet av Folkuniversitetet och faktura skickas ut i samband med kursstarten på hela kursavgiften. Det finns möjlighet att delbetala kursavgiften upp till 4 gånger under utbildningens gång. För mer information gällande delbetalning kontakta Birgitta Wahlman Laurell via mejl birgitta.wahlman.laurell@folkuniversitetet.se

Allmän information

 • Utbildningen Webbredaktör – content manager, grundkurs går en gång i veckan under en termin och motsvarar en studietakt på 20 % inklusive självstudier.
 • Kursen går av stapeln då ett visst deltagarantal är uppnått. Kurslokal på Folkuniversitetet, Kungstensgatan 45.
 • Inga uppehåll för sport-, påsk- eller höstlov, dock ingen kurs på röda dagar. Du får ett schema under något av de första kurstillfällena. Undantagsvis kan gästföreläsningarna hållas på andra dagar och tider än de ordinarie lektionsdagarna.
 • Möjlighet till delbetalning finns, se ovan.

Kursledare

Felicia Welander

Felicia Welander undervisar på Skrivarlinjen distans.

Hon debuterade 2015 med romanen ”Kanske imorgon” och har sedan dess utkommit med flera verk, bland annat novellen ”De blånande bergen står kvar”, romanerna ”Dan före dan” och ”Steg för steg” och ett antal ljudföljetonger. Felicia är utbildad i manus och dramaturgi vid Stockholms konstnärliga högskola, har en Fil mag i Lingvistik och är vice ordförande i Norrländska litteratursällskapet/Författarcentrum Norr.

Fotografi på Felicia Welander.

Linda Karlsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
6 mar 2024 - 5 jun 2024
Onsdag
Antal tillfällen
13
Första tillfället
ons 6 mar 2024 kl 09:00-16:00
 • ons 13 mar 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 20 mar 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 27 mar 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 3 apr 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 10 apr 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 17 apr 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 24 apr 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 8 maj 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 15 maj 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 22 maj 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 29 maj 2024 kl 09:00 - 16:00
 • ons 5 jun 2024 kl 09:00 - 16:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
104
Kurs-ID
109913
Pris
32400 kr