Kursen har redan genomförts (mars 2025), lämna intresseanmälan så återkommer vi när nytt datum har fastställts.
Kursen ger en översikt av metoder för oförstörande provning, inspektion, med tillämpningar mestadels från tillverkningsindustrin. Vi kommer att lägga extra stort fokus på inspektion av svetsar och additivt tillverkat material, och det är nästan uteslutande metall-produkter som adresseras. Exempel på provningsmetoder som kan komma att adresseras är ultraljud, virvelström, termografi, akustisk resonans, akustisk emission, röntgen och röntgentomografi.
Kursen är inte certifierande, utan ska ses som ett komplement till den typen av utbildningar. Vidare så ges den på svenska men mycket av litteraturen är skriven på engelska.
Kursnivå
Avancerad nivå.
Tre års högskolestudier med teknisk inriktning (högskoleingenjör eller kandidat inom teknik 180hp). Alternativt relevant arbetslivserfarenhet.
Kursen ges på svenska.
Målgrupp
I kursen vänder vi oss till dig som vill lära dig mer om oförstörande provning, kanske jobbar du i dagsläget inom material- och processutveckling eller industriell design och konstruktion och vill förbättra din kommunikation med utförare av oförstörande provning (inom eller utanför din egen organisation); eller så kanske du står inför större förändringar i ditt nuvarande upplägg kring oförstörande provning, kanske med nya processer såsom additiv tillverkning eller en ökad digitalisering, och behöver höja blicken och sätta det förändringsarbetet i ett sammanhang.
Kursen vänder sig till yrkesverksamma och måste finansieras av en arbetsgivare. Företag som anmäler deltagare till utbildningen ingår ett avtal med Högskolan Väst angående uppdragsutbildning.
Anmälningsförfarande
Vid anmälan kommer Folkuniversitetet att återkomma med besked om bekräftad utbildningsplats. Därefter förmedlas avtal där beställare kommer att få bekräfta avtalsvillkoren. Utbildningsplatsen är säkrad och avtalet är bindande först efter att båda parter har signerat.
Har du en fråga eller några funderingar?
Kontakta oss så vi hjälper dig,
Kristoffer Evenlund utbildningsledare
Susanna Lundgren utbildningskoordinator
För fördjupad information om innehåll och lärandemål, sök på kursnamn eller kurskod hos Högskolan Väst: https://www.hv.se/utbildning/sok-kursplan/