Medveten närvaro - Uppmärksamma dina sinnen

Plats Nyköping

Under den här kortare kursen ses vi under tre kvällar och övar upp medveten närvaro. Kursen handlar inte om att klara av något, utan om att bli mer medveten om dig själv, din kropp, dina känslor- och tankar i förhållande till din omgivning.

Boka nu

Metoden har sitt ursprung i buddhismen och kan översättas till svenskan som sinnesnärvaro.

Vi människor befinner oss sällan i nuet utan är för det mesta två steg före. När vi diskar funderar vi över hur vi ska ta oss till träningen och när vi är på jobbet funderar vi på vad vi ska äta till middag på kvällen. De flesta av oss känner igen oss i situationer som att ha kört bil från en plats till en annan utan att vi egentligen har varit närvarande under resan. Man kan också likna det med att vi lever stora delar av våra liv med autopiloten på, att livet rullar på enligt rutin. Tankar och handlingar utgår från våra invanda livsmönster.

Kursinnehåll

I den här kursen kommer du att lära dig vad Medveten närvaro är och hur du kan använda metoden som verktyg i din vardag. Tillsammans kommer vi praktisera medveten närvaro i tre olika steg:

● Kroppsskanning
● Sinnesnärvaro
● Meditation

Vi börjar träna upp en ökad närvaro i kroppen, går vidare och lär oss börja känna inåt för att avsluta med hur vi kan skapa mer distans och kärlek till våra tankar. I varje pass får du med dig olika verktyg så som meditation, kroppsscanning och medveten andning.

Vem kan gå kursen?

Kursen är på grundläggande nivå och kräver inga tidigare erfarenheter. Alla är välkomna!

Kursupplägg

Kursen ges vid tre tillfällen utomhus. Den sker i grupp om max tio deltagare.

Kursledare

Caroline är utbildad beteendevetare och samhällsvetare och arbetar som hälsocoach/jobbcoach. Hon har samordnat projekt och utövat yoga, Mindfulness och QiGong för arbetssökande och nyanlända med stressrelaterad ohälsa. Hon har studerat 140 timmar traumayoga (TAY), en yogaform med trauma- och kroppsbaserade metoder https://www.traumaanpassadyoga.com. Caroline har även utbildning i Mindfulness och 5 elementens QiGong samt andnings-QiGong.

 

Kursledare

Caroline Sterner

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Södertälje

info.sodertalje@folkuniversitetet.se

Kursperiod
12 sep 2024 - 26 sep 2024
Torsdag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
tor 12 sep 2024 kl 17:45-18:45
  • tor 19 sep 2024 kl 17:45 - 18:45
  • tor 26 sep 2024 kl 17:45 - 18:45
Studietimmar
4
Kurs-ID
118706
Pris
750 kr