Om Qigong
I tusentals år har Qigong använts för att stärka kropp och immunförsvar och därmed rätta till fysiska åkommor. Det kan liknas en asiatisk form av yoga där vi övar upp en inre stillhet genom långsam rörelse. Qi betyder livskraft och gong färdighet. Med Qigong får du en förstärkt kontakt med din kropp, sinne och andning. Qi Gong är bra att träna om du bättre vill kunna hantera stress, balansera energier, lösa upp blockeringar eller kroppsliga spänningar. Qigong har en rad fysiologiska och psykologiska effekter, bl.a. sänkt blodtryck, förbättrad ämnesomsättning och syreförbrukning samt dämpning av nervsystemets aktivitet.
Vem kan gå kursen?
Du behöver inte ha några förkunskaper inom området utan vi kommer tillsammans att lära oss grunderna i de 5 elementens QiGong. Utövandet består av enkla, små rörelser i ett mjukt flöde. Övningarna medverkar inte till förslitningar men tänk på att viss andningsteknik kan vara utmanande.
Kursinnehåll
Kursen innehåller 5 delmoment kopplade till den traditionella kinesiska medicinens fem elementen trä, eld, jord, metall och vatten. Du kommer att få både praktisk och teoretisk kunskap där vi går igenom grundpositionerna, elementens olika rörelser kopplat till bland annat årstider, organ och känslor samt hur du kan rensa på energi och få ny kraft.
• Trä - självkänsla
• Eld - passion
• Jord - grundning
• Metall - handling
• Vatten - livsflöde
Vi kommer även prova på en mer fysiskt krävande och energirik form av QiGong i slutet av kursen. Målet med kursen är att du ska få lära dig utöva en form av Qigong på egen hand och därmed lättare kunna balansera din energi. Vi lär oss om bakgrunden till Qigong och tillhörande tekniker/rörelsemönster. Med kursen lär vi oss att kontrollera och balansera kroppens energier för att låta energin flöda fritt.
Kursupplägg
Under kursen jobbar vi tillsammans i grupp men var för sig, i stående position, på den plats i rummet som känns mest bekväm/trygg för dig. Vi avslutar varje moment med en stunds reflektion/delning kring upplevelsen av momentet eller rörelserna vi utövat.
Deltagarna kommer att få hem material – teori och praktiska övningar - som man kan använda sig av både under och efter kursen.
Kursledare
Jag som håller i kursen heter Caroline och kommer från Nyköping men har bott och verkat i Stockholm i 10 år. Efter min beteendevetenskapliga utbildning arbetade jag som hälsocoach, för arbetssökande och för kollegor på arbetsplatsen. Jag vidareutbildade mig till certifierad Andnings Qigong instruktör, Power Qigong instruktör samt Mindfulness instruktör. Detta var under en tid i livet då jag själv upptäckt vilken bra effekt jag fick utav medveten andning och rörelse samt träning i mental stillhet. Jag fortsatte arbeta med nyanlända med psykisk och fysisk ohälsa där jag utöver naturbaserad rehabilitering utövade Qigong, Yoga och Mindfulness som behandlingsform. Återigen blev de positiva resultaten mycket tydliga. Efter detta har jag fortsatt vidareutbilda mig inom trauma anpassad yoga (TAY) och håller även i kursen - Yoga för minskad stress samt en kortare kurs i Mindfulness till hösten.
Kursledare
Caroline Sterner
Caroline Sterner har en utbildning inom beteendevetenskap och har under flera år arbetat med olika hälsofrämjande insatser.
"Efter min utbildning arbetade jag som arbets- och hälsocoach, där jag stöttade både arbetssökande och kollegor i att hitta jobb/utbildning och genomföra hälsofrämjande insatser. Därefter fortsatte jag som projektsamordnare i ett naturbaserat rehabiliteringsprojekt för nyanlända med psykisk ohälsa. Förutom min samordnande roll höll jag i yoga, qigong, mindfulnessklasser samt hälsosam matlagning som en del av aktiviteterna.
Under denna period vidareutbildade jag mig till certifierad instruktör i andnings-/5 elementens Qigong, Power-Qigong samt mindfulness. Min yrkes- och fortbildningsresa sammanföll med en tid i livet då jag själv tränade yoga och upplevde positiva effekter av träning i medveten andning, långsamma kontrollerade rörelser och mental stillhet. Kombinationen av yoga, qigong och mindfulness med naturbaserad rehabilitering ledde till märkbara förbättringar i deltagarnas välmående, både fysiskt och psykiskt, och gjorde det till en viktig del i rehabiliteringen. Av vikt var dock att anpassa rörelserna/metoden efter deltagarnas olika funktionsvariationer.
Min resa fortsatte därför med en utbildning i traumaanpassad yoga (TAY), där yoga används som metod för att minska stressrelaterade symptom. Traumaanpassad yoga bygger på traumaforskning och evidensbaserade yogametoder, med varsamma och kroppsbaserade övningar."
Läs mer här: https://traumaanpassadyoga.com/
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Södertälje