Föreläsning om Skogsbad och skogens hälsoeffekter

Plats Umeå

Ny forskning med både sjuksköterskor och biologer i spetsen vill hitta fler svar på vilka hälsoeffekter skogen ger. Vad är anledningen till att folk vill ge sig ut i skogen och vilken typ av skog har den största hälsoeffekten?

Boka kursen nu
Skogen har i alla tider påverkat människorna. Att skogen har betydelse för människornas industrier, infrastrukturer, och inte minst ren överlevnad är kanske inget nytt. Vad som däremot kan vara mer nytt är dagens studier där forskare letar svaret på varför skogen påverkar människan som den gör.

Cornelia Lohf

Cornelia är ICF Associate Certified Coach samt friskvårdsguide och hjälper människor att hitta sin egen livsstil. Hon talar svenska och tyska som modersmål och hennes unika koncept att kombinera coaching med natur uppskattas mycket.

Cornelia har också en gedigen pilgrimserfarenhet med över 6.000 kilometer vandring i Spanien och Portugal och är övertygad om att ensamma promenader kan erbjuda fantastiska möjligheter till djup personlig utveckling.

"Friheten i naturen kan öppna nya möjligheter för själen och kroppen. Naturen minskar mängden av stresshormoner, som adrenalin och kortisol, samtidigt stimuleras vår kreativa hjärnhalva. Ofta hjälper naturen att huvudvärk, spänning och sömnstörningar försvinner ganska snabbt och öppnar möjligheter för nya tankar och nya vägar - båda inåt och utåt!”

Tid: 16 november, klockan 18.00
Plats: Folkuniversitetets Aula, Nygatan 43

Fritt inträde!

På grund av Coronapandemin så kommer vi hålla med ett begränsat antal platser i vår aula. Föreläsningen är kostnadsfri men du kommer att behöva anmäla dig via knappen "Boka kursen nu". Föreläsningen kommer även att streamas via Folkuniversitetets Facebooksida

För frågor kan du kontakta:
• Peter Wester - 090-711419 eller peter.wester@folkuniversitetet.se
• Cornelia Lohf - 090-711466 eller cornelia.lohf@folkuniversitetet.se

Citat från två tidigare kursdeltagare:

Under ett par år har Cornelia Lohf via Folkuniversitetet i Umeå genomfört ett flertal olika kurser och workshops inom området skogsbad. Kurserna har varit riktade till olika målgrupper, skett i samarbete med föreningar och har genomförts under olika tider på året. Många deltagare har beskrivit sin balans och hur ett välbefinnande har funnits efter en kurs med Cornelia. Här nedan kan du läsa två citat från tidigare deltagare:

"När min dotter bjöd med mig på ett "Skogsbad" kände jag mig något skeptisk. Under mitt 70-åriga liv har jag tillbringat mycket tid i skog och mark. Vad skulle jag kunna lära mig av tre timmar Skogsbad?

Nu vet jag. Under tre timmar sänktes mitt i normalfallet rätt höga tempo och jag fick tid att upptäcka omgivningen med alla mina sinnen, ett i taget. En intressant upplevelse.

Tidigare har jag mest varit ute och tittat i skog och mark. I fortsättningen kommer jag nog att uppleva skogen med fler sinnen än bara syn och hörsel. Ser fram emot att se vad denna erfarenhet kommer att göra med mig i framtiden."

- Tore

"Jag har haft förmånen att delta i några arrangemang kring ämnet skogsbad som Cornelia arrangerat. Först var det en workshop där vi fick i teorin lära oss vad skogsbad är och varför det är bra för vår hälsa men även en del om dess historia och uppkomst.
Jag hade själv utövat mindfullnes och deltagit i retreater som bland annat svenska kyrkan arrangerat så hälsoeffekterna var inte helt främmande

Efter detta så genomfördes en studiecirkel i ämnet där Cornelia Lohf guidade oss deltagare (i en liten grupp) under några träffar på våren. Kursen infriade alla våra förväntningar, vi fick uppleva just det lugn och närvaro som vi letat och dessutom i en fantastisk skogsmiljö strax utanför Umeå.

Träffarna gav oss också enkla verktyg och övningar vi kunde ta med oss till vår egen vardag eller hemmaskog, vilket uppskattades av gruppen. På våra träffar hade vi också en fika eller måltidsstund där vi delade upplevelser och erfarenheter, ibland runt en sprakande brasa

Tack vare vår fina ledare Cornelias lyhördhet, kompetens och en nyfiken grupp så blev vi fort en trygg grupp som såg fram emot våra träffar där ute i skogen. Gruppen hade en bra mix av ålder, bakgrund och kön vilket också bidrog till lyckat resultat. Idag är jag glad att jag som man vågade anmäla mig till detta. Vi går och tror ofta att skogsbad är något som kvinnor mest pysslar med och behöver. Så får du chansen att delta i någon av Cornelias grupper: Ta den!"
- Glenn

Kontakta Peter Wester