Fågelsång på Djurgården, i nationalstadsparken

Plats Stockholm

Den lummiga miljön runt Isbladskärret på Djurgården lockar till sig många fåglar. Det ger fina förutsättningar för mycket fågelsång: trastar, mesar, sångare, flugsnappare, näktergal … Lyssna, träna och skåda fågel!

Boka kursen nu

Gigi Sahlstrand guidar bland läten, sång och drillar och ger tips på hur du känner igen både dem och fåglarna.

Samling och utrustning

Samling kl 07.30 vid parkeringen på vänster sida en bit innan Djurgårdsbrunnsbron. Buss 69 går från Centralen till Kaknäs, därifrån en promenad på drygt tio minuter. Kontrollera busstidtabell! Vi avslutar på samma ställe och fyller i artlistorna över vad vi hört och sett. Medtag fika och klä dig väl. tag med en extra tröja eller halsduk, vi står mycket still. Ta med kikare; meddela i god tid, om du vill låna till gb@fagelguidning.se.

Nivå

Turen passar nybörjare. Du som är mer erfaren skådare har också behållning av kursen.

Innehåll

Djurgården och Isbladskärret är en fin fågellokal, mitt Stockholm. Här finns såväl våtmark som löv- och barrskog, fält, hagar och ängar. Det ger förutsättning för en mångfald fågelarter och -sång, både från land och vatten. Fågelsången är vårt huvudämne denna dag men vi kommer också att skåda fåglarna i kärret – svarthakedopping, skedand, bläsand, rörhöna och sångsvan är ett urval vi säkert får bekanta oss med.

Den stora kolonin gråhägrar som häckar i trädkronorna intill kärret är en sevärdhet i sig. Så här års har hägerungarna kläckts och i kärret kan vi säkert se flera andra nykläckta dunbollar simma och söka mat.

Kursledaren

Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands. Hon har länge varit aktiv i Stockholms ornitologerna och sitter med i BirdLife Sveriges fågelintressekommitté. Vidare kan du höra henne i Naturmorgon eller andra mediala sammanhang. Gigi startade nätverket Rapphönan och har tillsammans med Eva Stenvång-Lindqvist gett ut boken “Börja skåda fågel”.

Giggi Sahlstrand

”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”

År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.

I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.

Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan. 

Giggi Sahlstrand

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
07 jun 2020 - 07 jun 2020
Sö 07:30 - 12:00
Tillfällen
1
Studietimmar
6
Kurs-ID
1071422
Pris
750 kr