Biblioterapi – att läsa för att leva

Plats Stockholm

Biblioterapi handlar om att läsa och samtala om det lästa, för bättre hälsa och personlig utveckling. Biblioterapi handlar också om kreativt skrivande som en självutvecklingsprocess. Kursledare Håkan Mattsson.

Boka kursen nu

Vi utgår från litterära texter och undersöker vad orden gör med oss som läsare. Genom biblioterapi kan vi bättre lära känna oss själva och växa som människor. Kursledare är Håkan Mattsson. Vi läser kortare och längre texter, även en del dikter, tillsammans för att utforska oss själva genom litteraturen. Genom författares skildringar av känslotillstånd och händelser kan du som läsare spegla ditt inre liv.

Att ta del av andras texter ger distans och nya perspektiv på tillvaron och den livssituation man befinner sig i. Det kommer även att finnas inslag av kreativt skrivande med terapeutisk potential. Att dela med sig och läsa högt ur egna texter är ett frivilligt inslag i kursen.

Under kursen får du veta mer om läsningens betydelse för hälsa och välbefinnande och om biblioterapin som metod. Metoden är ung i Sverige men väl beprövad i andra länder som Finland, Storbritannien och USA. Du får som grund en historisk tillbakablick och en inblick i forskningen på området.

Vem kan gå?

Kursen vänder sig till alla läs- och samtalssugna som är nyfikna på biblioterapi och livets stora frågor. Inga förkunskaper krävs. Du bör ha ett intresse av att ta del av andras upplevelser och även att dela med dig av egna.

Kursdatum

Fem tisdagskvällar med uppehåll för vecka 44.

Håkan Mattsson är författare, samtalsterapeut och pedagog.

– Jag har under mitt liv vänt mig till litteratur och skrivandet i olika livsskeenden när jag har känt behov av perspektiv. Genom en högskoleutbildning i biblioterapeutiska arbetssätt på Ersta Sköndal Bräckes högskola fIck jag tillgång till en spännande metod kring detta och har integrerat det i mitt arbete som terapeut. Jag har även studerat litteraturvetenskap och har en masterutbildning i kreativt skrivande och litterär gestaltning.

Håkan Mattsson

Kontakta Kundtjänst i Stockholm