Biblioterapi – existentiella samtal kring läsning

Plats Stockholm

Att ta del av andras texter ger distans och nya perspektiv, genom författares skildringar kan du som läsare spegla ditt inre liv. Vi tittar närmare i litterära texter och utforskar vad de väcker hos oss med metoder från biblioterapin. Kursledaren Håkan Mattsson väljer ut texter och läser högt.

Boka nu

Innehåll

Nyfiket lyfter vi tankar, känslor, minnen och framtidsdrömmar som texterna väcker. Inom biblioterapin används litteratur som utgångspunkt för att reflektera och utforska sådant som väcks vid läsandet.  Du behöver inte läsa mycket själv för att gå kursen.

Förutom att samtala kommer vi också att pröva andra expressiva uttryck i biblioterapin såsom kreativt skrivande, musik och bild. Att dela med sig och läsa högt ur egna texter är ett frivilligt inslag i kursen, men är ofta ett uppskattat inslag bland deltagarna.

Biblioterapi är ett samlingsnamn för insatser där olika typer av texter används som utgångspunkt för att utforska sitt inre liv. Texter, även egenskrivna, fungerar som en katalysator för samtal.

Vi vill tydliggöra att kursen inte är en utbildning i biblioterapi, inte heller fråga om terapi, men den kan ge en viss terapeutisk effekt.
Kursledaren Håkan Mattsson har hållit kursen i flera terminer och är mycket uppskattad. 

Målsättning

Att utifrån litteraturens hjälp få perspektiv på livsfrågor och möjlighet att reflektera kring att vara människa under kunnig vägledning. Att utifrån skrivövningar och samtal i grupp få nya insikter och perspektiv på sig själv och sin livssituation.

Vem kan gå?

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av livets stora frågor och vuxenutveckling. Du ska ha ett intresse av att ta del av andras upplevelser och även att dela med dig av egna.

Omdömen från tidigare deltagare

–Vilken trevlig kurs du har hållit! Är så glad att jag har varit med på denna resa. 
–Jag vill gå vidare med detta pimplande i själens lagrade erfarenheter. 
–Ett varmt tack för denna fantastiskt givande kurs i biblioterapi! Tack vare dig som ledare och alla härliga deltagare skapades en trygg gemenskap där vi kunde dela tankar och känslor med varandra. Ser redan fram emot en fortsättning. 

Kursdatum

Kursen går varannan onsdag jämna veckor, följande datum: 2/10, 16/10, 30/10, 13/11, 27/11.

Kursledare

Håkan Mattsson existentiell samtalsterapeut, filosofisk praktiker, pedagog och retreatledare. Han sitter med i styrelsen; Föreningen för biblioterapi i Sverige. Han har en högskoleutbildning i biblioterapeutiska arbetssättet från Ersta Sköndal Bräcke högskola (numera Marie Cederschiöld högskola). Han har även studerat litteraturvetenskap och har en masterutbildning i kreativt skrivande och litterär gestaltning, samt en filosofie magisterexamen i praktisk kunskap. 

Kursledare

Håkan Mattsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
2 okt 2024 - 27 nov 2024
Onsdag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
ons 2 okt 2024 kl 18:00-20:15
  • ons 16 okt 2024 kl 18:00 - 20:15
  • ons 30 okt 2024 kl 18:00 - 20:15
  • ons 13 nov 2024 kl 18:00 - 20:15
  • ons 27 nov 2024 kl 18:00 - 20:15
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
15
Kurs-ID
117307
Pris
1650 kr