Biblioterapi – existentiella samtal kring läsning

Plats Stockholm

Att ta del av andras texter ger distans och nya perspektiv, genom författares skildringar kan du som läsare spegla ditt inre liv. Vi tittar närmare i litterära texter och utforskar vad de väcker hos oss med metoder från biblioterapin. Håkan Mattsson leder kursen.

Boka reservplats

Innehåll

Kursledaren väljer ut texter och läser högt. Nyfiket lyfter vi tankar, känslor, minnen och framtidsdrömmar som texterna väcker. Inom biblioterapin används litteratur som utgångspunkt för att reflektera och utforska sådant som väcks vid läsandet.  Du behöver inte läsa mycket själv för att gå kursen.

Förutom att samtala kommer vi också att pröva andra expressiva uttryck i biblioterapin såsom kreativt skrivande, musik och bild. Att dela med sig och läsa högt ur egna texter är ett frivilligt inslag i kursen.

Biblioterapi är ett samlingsnamn för olika aktiviteter kring utforskandet av tankar och känslor kopplat till läsning av litteratur. Vi vill tydliggöra att kursen inte är en utbildning i biblioterapi, inte heller fråga om terapi. Kursledaren Håkan Mattsson har hållit kursen i flera terminer och är mycket uppskattad. Han är författare och samtalsterapeut; han har studerat litteraturvetenskap och har en masterutbildning i kreativt skrivande och litterär gestaltning.

Målsättning

Att utifrån litteraturens hjälp få perspektiv på livsfrågor och möjlighet att reflektera under kunnig vägledning. Vi utgår från det biblioterapeutiska arbetssättet när vi läser och reflekterar kring texter – men det är inte fråga om terapi. Kursen är inte heller en utbildning i biblioterapi.

Vem kan gå?

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av livets stora frågor och vuxenutveckling. Du ska ha ett intresse av att ta del av andras upplevelser och även att dela med dig av egna.

Omdömen från tidigare deltagare

–Vilken trevlig kurs du har hållit! Är så glad att jag har varit med på denna resa. 
–Jag vill gå vidare med detta pimplande i själens lagrade erfarenheter. 
–Ett varmt tack för denna fantastiskt givande kurs i biblioterapi! Tack vare dig som ledare och alla härliga deltagare skapades en trygg gemenskap där vi kunde dela tankar och känslor med varandra. Ser redan fram emot en fortsättning. 

Kursdatum

Kursen går i princip varannan onsdag jämna veckor lite beroende på röda dagar. Följande datum:

6/3, 20/3, 3/4, 17/4 samt 15/5. Till det sista kurstillfället ges en reflektionsuppgift. 

Kursledare

Håkan Mattsson är författare, samtalsterapeut och pedagog med en högskoleutbildning i biblioterapeutiska arbetssättet från Ersta Sköndal Bräcke högskola (numera Marie Cederschiöld högskola). Han har även studerat litteraturvetenskap och har en masterutbildning i kreativt skrivande och litterär gestaltning. 

Kursledare

Håkan Mattsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
6 mar 2024 - 15 maj 2024
Onsdag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
ons 6 mar 2024 kl 18:00-20:15
  • ons 20 mar 2024 kl 18:00 - 20:15
  • ons 3 apr 2024 kl 18:00 - 20:15
  • ons 17 apr 2024 kl 18:00 - 20:15
  • ons 15 maj 2024 kl 18:00 - 20:15
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
15
Kurs-ID
112736
Pris
1650 kr