Skriv och filosofera I – utforska existentiella frågor

Plats Stockholm

Längtar du efter att skriva? Är du också nyfiken på alla frågor som livet ställer? Den här helgen kan du kombinera båda två – komma loss i ditt skrivande och på samma gång vidga din syn på vad det är att vara människa. Inspiration tar vi från litteraturen och från de filosofer som kallar sig för existentiella.

Boka reservplats

Innehåll

Livet ställer så många frågor och vi har inte alltid tid att fundera på dem. Men den här helgen hinner vi både göra roliga skrivövningar, samtala om livet och skriva texter i olika format. Inspiration tar vi från litteraturen och från de filosofer som kallar sig för existentiella.

Du behöver inte ha några förkunskaper – livserfarenhet räcker långt

Det är spännande med ord, ett antal bokstäver som vi tillsammans bestämt betyder något. En sko är en sko, en snöflinga en snöflinga – men vad är kärlek, frihet och mening? Med språket kan vi dela erfarenheter, vi kan leka och gräla – men vi kan också utforska och undersöka. Vi kan ta ett ord, ett begrepp, och låta fantasin och vårt språk utforska det. Det kan bli en scen, en dikt, en massa staplade meningar eller en text. Och på samma gång som vi skriver så blir ordet tydligare för oss, får fler dimensioner och färger och kanske får vi syn på något vi ännu inte tänkt eller sett.

Det här ska vi göra

Kursledaren och existentiella samtalsledaren Ann Lagerström beskriver kursen så här:

–Vi börjar med att leka med ord och meningar. Det är kul, jag lovar. Du behöver verkligen inte ha skrivit förr. Om du har skrivit tidigare, så passa på att pröva andra sätt. Sedan tar vi oss an något av livets spännande perspektiv: kanske utforskar vi vad kärlek är, eller hopp eller hur man ska förstå ordet frihet eller val. Det får vi se.

Vi inleder med lite inspiration från filosoferna – de är underbart oense och det ger dig möjlighet att tycka vad du vill. Vi använder oss av livsfilosofiska perspektiv som det är lätt att ta till sig.

Därpå provtänker vi och provskriver och gläds åt varandras alster. Under helgen hinner vi med ett par ämnen och många olika skrivsätt. När kursdagarna är slut har du med dig ett antal texter som du kan fortsätta leka med och utveckla hemma.

Målgrupp

Du som är nyfiken på alla frågor som livet ställer. Låt dig inte stoppas av tankar som: ”Jag kan inte skriva” eller ”Filosofi – det förstår inte jag”. Tvärtom, tag inspiration från dem! Alla kan skriva och filosoferar gör vi mest varje dag när vi funderar över hur saker och ting hänger ihop och hur vi ska ta oss an livet.

Kursledare

Ann Lagerström är författare, journalist, existentiell samtalsledare, filosofisk praktiker och utbildare.

–Jag har skrivit sedan jag var liten och professionellt sedan 1979. Jag har arbetat som journalist i snart 45 år, skrivit flera böcker, varit nominerad till Årets journalist och håller i skrivkurser, retreater och existentiella samtal och salonger.

Citat från tidigare kursdeltagare

Kursen gav inspiration till fortsatt eget skrivande – vilket var precis det jag önskade få ut av kursen.

Plats och material

Vi håller till på Döbelnsgatan 38c, Stockholm. En smärre materialavgift tillkommer som swishas på plats. Närmare information kommer före kursstart.

 

Kursledare

Ann Lagerström

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
8 mar 2024 - 10 mar 2024
Fredag, Lördag, Söndag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
fre 8 mar 2024 kl 18:00-20:15
  • lör 9 mar 2024 kl 10:00 - 16:00
  • sön 10 mar 2024 kl 10:00 - 16:00
Plats
Döbelnsgatan 38c, 11352 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
12
Kurs-ID
111372
Pris
2850 kr