Biblioterapi – läsa, samtala, existera

Plats Stockholm

Genom författares skildringar av känslotillstånd och händelser kan du som läsare spegla ditt inre liv. Vi tittar närmare i litterära texter och utforskar vad de väcker hos oss med metoder från biblioterapin.

Boka nu

Innehåll

Kursledaren väljer ut texter och läser högt. Nyfiket lyfter vi tankar, känslor, minnen och framtidsdrömmar som texterna väcker. Inom biblioterapin används litteratur som utgångspunkt för att reflektera och utforska sådant som väcks vid läsandet.  Du behöver inte läsa mycket själv för att gå kursen.

Att ta del av andras texter ger distans och nya perspektiv på tillvaron och den livssituation man befinner sig i. Förutom att samtala finns inslag av kreativt skrivande med terapeutisk potential – att dela med sig och läsa högt ur egna texter är ett frivilligt inslag i kursen.

Biblioterapi är ett samlingsnamn för olika aktiviteter kring utforskandet av tankar och känslor kopplat till läsning av litteratur. Kursledaren Håkan Mattsson har hållit kursen i flera terminer och är mycket uppskattad. Han är författare och samtalsterapeut; han har studerat litteraturvetenskap och har en masterutbildning i kreativt skrivande och litterär gestaltning.

Målsättning

Att utifrån litteraturens hjälp få perspektiv på livsfrågor och möjlighet att reflektera under kunnig vägledning. Vi utgår från det biblioterapeutiska arbetssättet när vi läser och reflekterar kring texter – men det är inte fråga om terapi.

Vem kan gå?

Kursen vänder sig till dig som är intresserad av livets stora frågor och vuxenutveckling. Du ska ha ett intresse av att ta del av andras upplevelser och även att dela med dig av egna.

Omdömen från tidigare deltagare

–Vilken trevlig kurs du har hållit! Är så glad att jag har varit med på denna resa. 
–Jag vill gå vidare med detta pimplande i själens lagrade erfarenheter. 
–Ett varmt tack för denna fantastiskt givande kurs i biblioterapi! Tack vare dig som ledare och alla härliga deltagare skapades en trygg gemenskap där vi kunde dela tankar och känslor med varandra. Ser redan fram emot en fortsättning. 

Kursdatum

Fem tisdagskvällar, varannan vecka med start 3/10. 

Kursledare

Håkan Mattsson är författare, samtalsterapeut och pedagog med en högskoleutbildning i biblioterapeutiska arbetssättet från Ersta Sköndal Bräcke högskola (numera Marie Cederschiöld högskola). Han har även studerat litteraturvetenskap och har en masterutbildning i kreativt skrivande och litterär gestaltning. 

Kursledare

Håkan Mattsson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
3 okt 2023 - 12 dec 2023
Tisdag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
tis 3 okt 2023 kl 18:00-20:15
  • tis 17 okt 2023 kl 18:00 - 20:15
  • tis 7 nov 2023 kl 18:00 - 20:15
  • tis 21 nov 2023 kl 18:00 - 20:15
  • tis 12 dec 2023 kl 18:00 - 20:15
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
15
Kurs-ID
107664
Fåtal platser kvar
Pris
1650 kr