Om skrivandets läkande kraft – författarsamtal

Plats Stockholm

En uppväxt utan en pappa och barnlöshet, är teman som inspirerat till skrivande. Författarna Lisa och Charlotte samtalar med Håkan Mattsson, terapeut och författare, om skrivande, existentiella funderingar och om biblioterapi.

Kan litteratur och skrivande vara läkande – för både författaren och läsaren?

Författarna Charlotte Smeds Bergenwitt och Lisa Christensen delar med sig av sina erfarenheter av att vara en kvinna utan barn och ett barn utan far.

De samtalar om hur det är att plocka upp självbiografiska element och förvandla dem till fiktion, att bearbeta traumatiska händelser genom litteratur och få avstånd till dem. En av drivkrafterna med skrivandet är också att dela med sig av sina erfarenheter till läsarna.

Tillsammans med Håkan Mattsson blir det ett författarsamtal kring biblioterapi, existentiella frågor, barnlöshet och att växa upp utan en pappa. Det blir även samtal om litteratur, skrivarprocessen och psykologi. Kan litteratur och skrivande vara läkande – för både författaren och läsaren?

Lisa Christensen växte upp i Stockholm utan kontakt med fadern i New York, men när hon var 16 år hörde han plötsligt av sig. Kontakten blev dock sporadisk och sist de hördes var den 11 september 2001. Att se annorlunda ut, vara faderlös och terrorattacken 9/11 är några teman i hennes skrivande. Hon debuterade 2020 med romanen Spela roll som nominerades till Adlibrispriset Årets debutant och är nu aktuell med den psykologiska spänningsromanen Sista säkra.

Charlotte Smeds Bergenwitt är ofrivilligt barnlös och under sina försök med IVF fann hon en tillflyktsort i skrivandet och skrev den psykologiska thrillern I ljuset dansar skuggor. I uppföljaren För hennes skull tar hon ytterligare ett steg och förvaltar sina erfarenheter och barnlösheten är ett av bokens tema.

Efter föreläsningen finns det möjlighet att köpa signerade exemplar av författarnas böcker.

Plats

Föreläsningen ges i aulan.

Medverkande

Föreläsare/samtalsledare: Håkan Mattsson är författare, samtalsterapeut och pedagog. Håkan har en fil. kand. i psykologi, konstnärlig masterexamen i litterär gestaltning och är högskoleutbildad i biblioterapi.

Lisa Christensen är författare och har en fil. kand. i litteraturvetenskap. Hon har gett ut två böcker på temat utanförskap och identitet.

Charlotte Bergenwitt är författare och lärare i svenska och aktuell med andra delen i den psykologiska spänningsserien om polisen Chandi Kapur.

Kursledare

Håkan Mattsson

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
04 okt 2022 - 04 okt 2022
Ti 18:00 - 19:45
Tillfällen
1
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 Stockholm
Visa på karta
Studietimmar
3
Kurs-ID
1142438
Pris
250 kr