Tai chi- Ba duan jin, grundkurs

Plats Göteborg

I denna grundkurs går vi igenom de 8 väsentliga rörelserna och deras betydelse för inre harmoni. Varje kurstillfälle innehåller både teori och övningar. Vi arbetar med långsamma, mjuka rörelser med sinne och medveten andning.

Boka kursen nu

Vad är Tai chi?

Tai Chi är en typ av kinesisk Kung Fu med en historia på mer än 600 år. Det finns också många stilar av Tai Chi. Det här är en kurs där vi tränar Baduanjin som är de 8 väsentliga rörelserna med ursprung från Shaolin Temple Bodhidharma Sutra. Jin betyder essens. Symbolen för Tai Chi är åtta hexagram. Rörelserna motsvarar de åtta riktningarna i de himmelska konstellationerna.

Varför tränar vi Tai chi?

Tai Chi-diagrammet innehåller yin och yang, solen är yang och månen är yin. Yin och yang är i harmoni, det vill säga balans. Att träna Tai Chi kan stärka kroppen, reglera kroppens inre cirkulation, hjälpa dig att minska stressen samtidigt öka ditt välbefinnande och höja din livskvalitet. Tillsammans med Tai chis musik kan det också att få dig att uppnå ett lugnt och avslappnat sinnestillstånd.

Hur tränar vi Tai chi?

I denna grundkurs går vi igenom de 8 väsentliga rörelserna och deras betydelse för inre harmoni. Varje kurstillfälle innehåller både teori och övningar. Vi arbetar med långsamma, mjuka rörelser med sinne och medveten andning. Lämplig tid för träning varje morgon och kväll. Ha gärna på dig löst sittande kläder och lämpliga skor.

Vi går igenom de Tai chi- Ba duan jin avseende:

  • Kunskap om hur vi kan påverka hälsa och stresshantering genom Tai chi
  • Centrala synsätt på Yin och Yang
  • Praktiska rörelseövningar för att förbättra välbefinnande och höja livskvaliteten
  • Kunskap om hur träningen kan förbättra flexibilitet och koncentration
  • Kunskap om kroppsmedvetenhet genom rörelser, tanke och andning

Målgrupp

Kursen vänder sig till dig som är nyfiken på hur kropp, sinne och koncentration hänger ihop och hur du kan öka ditt välbefinnande. Tai chi passar alla, oavsett ålder och fysik. Inga förkunskaper krävs.

Mål

Efter avslutad kurs har du fått praktisk och teoretisk kunskap om Tai chi- Ba duan jin. Du har lärt dig ett eget rörelseprogram så att du kan fortsätta att bevara och förbättra ditt välmående.

Arbetssätt

Varje kurstillfälle består av både teori och rörelser. Du får enkla uppgifter för att öva rörelser hemma så att du kan få ut mer av Tai chi.

Kursmaterial

Kursledarens kompendium. Artiklar.

Om kursledaren

Tintin Sverredal, som är en Tai chi utövare, började med fitness och Tai chi från ung ålder. Bodybuilding mästare. Samtidigt är hon också en berömd kinesisk författare och håller kinesiska språkkurser på Folkuniversitetet. Hon tror att Tai chi och litteratur är sammanlänkade, båda får inre frid och lugn från olika övningar.

Kursledare

Tintin Sverredal

– Jag lär inte bara ut språk, utan också om Kina både under gamla tider och i nutiden, till exempel geografi, historia, folkliga traditioner och traditionell musik.

Vi har valt en bok som heter Lai ba som vår lärobok, skriven av Henrik Bengtsson. Genom den lär sig eleverna bland annat pinyin (ljudskrift), kinesiska skrivtecken, användbara fraser för olika vardagssituationer. Och dessutom brukar jag utöver boken alltid lära ut kinesisk kalligrafi och särskilda teman om kinesisk kultur som grupparbeten.

Tintin Sverredal

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg språk. Tel: 031 - 10 65 10

kurs.goteborg@folkuniversitetet.se

Tid
22 okt 2022 - 10 dec 2022
Lö 10:15 - 11:45
Tillfällen
8
Plats
Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
16
Kurs-ID
1144280
Pris
1560 kr