Hur man hittar mening och balans i livet

Senast ändrad

Irene Stegell har alltid varit intresserad av existentiella frågor. I mer än tio år har hon undervisat och lett samtalskurser om detta ämne. Undrar du också vad det är som gör livet meningsfullt? På kursen Meningar med livet diskuteras bland annat frågor om vägval i livet och att hitta sitt sammanhang.

Irene Stegell

Irene har lett samtalsgrupper om existentiella frågor i över tio år för personer i olika åldrar. Hon har också hållit i kulturvandringar samt meditativa vandringar – rörelse som gagnar både kropp och själ.

– Det har alltid varit viktigt för mig att se till att min inre kompass stämmer med mitt pågående liv. Jag tror att alla människor någon gång ställer sig frågan Vad är meningen med min tillvaro? Genom att vara nyfiken och ställa sig själv sådana frågor kan man till slut hitta sin harmoni, menar Irene Stegell, lärare i psykologi, filosofi, religion och estetisk verksamhet.

Vad är det som gör livet meningsfullt? Det är den vanligaste frågan som dyker upp på de kurser Irene håller i. Men även tankar och ämnen som livsglädje, mod, feghet, besvikelse, försoning och sorg diskuteras flitigt. Att dela sina tankar med andra och reflektera tillsammans med en expert kan passa extra bra för den som befinner sig i en av livets alla brytpunkter. Det hjälper oss att få syn på våra tankar och hur de påverkar vårt sätt att leva.

Vad är meningen med livet enligt dig?
– Jag skulle säga att det är en fördjupning av det egna jaget. Och det är också vad man som deltagare efter avslutad kurs får med sig hem. Genom att försonas med dig själv och dina erfarenheter kan du bli fri att skapa det liv du vill.