”Utmana dig själv för att hitta din inspiration”

Senast ändrad

Elsa Hedberg är en etablerad smyckesdesigner med eget märke och en fot i musikbranschen. I höst leder hon kursen Formgivning för konsthantverkare som riktar sig till verksamma hantverkare som vill komma vidare i sina konstnärliga idéer och hitta ett eget formspråk. – Vi kommer träna oss på att tänka utanför den egna boxen och vidga perspektiven, säger Elsa Hedberg.

Smyckesdesignern Elsa Hedberg i sin ateljé

– För mig är det viktigt med ett tydligt formspråk. Jag gillar rena linjer men det får gärna också vara lite högljutt och utflippat och vända normer upp och ner, säger Elsa Hedberg.

Hej Elsa! Vem är du och vad sysslar du med?
– Jag är utbildad smyckesdesigner med en bakgrund inom musikvärlden. Jag har drivit mitt eget smyckesmärke sedan 2010, och ställt ut mina smycken på många olika platser i Europa och USA. Jag har också jobbat som assistent åt flera olika designers i London och på flera olika smyckesgallerier. Nu för tiden undervisar jag i silversmide och smyckesskapande här i Stockholm, samt ägnar mycket tid åt musikskapande. Jag är en kreativ och rastlös själ!

Varför ska man gå din kurs?
– Man ska gå den här kursen om man älskar hantverk och skapar egna former men har brist på estetiska idéer eller har för spretiga sådana. Många tycker att det är svårt att hålla en röd tråd i sitt formspråk eller så vet de inte riktigt vad de ska utgå ifrån för att skapa en egen formmässig integritet.

Vad kommer ni att göra på kursen?
– Vi kommer att prata om skapande utifrån olika vinklar, till exempel funktion och material. Vi kommer även att utforska hur inspiration fungerar och öva oss på att experimentera utan att veta vad slutresultatet blir. Det är det bästa sättet att komma närmare sin kreativa ådra. Det är så otroligt kul att göra sådana övningar tillsammans med andra. För den som vill ha nya idéer kommer det att bli väldigt givande.

Vem vänder sig kursen till?
– Till den som redan utför ett konsthantverk men som vill utveckla sitt sinne för formgivning. Kursen är tänkt för alla sorters estetiskt hantverk – alltifrån textil och järnsmide till papier-maché. Kursen passar också för den som inte har gått någon konstnärlig utbildning och som vill få en inblick i hur man kan tänka för att utmana sig själv och hitta sin egen inspiration.

Finns det någon utmaning med att kursen går på distans?
– Att inte vara i samma rum gör det svårare för mig som lärare att få inblick i vad deltagarna pysslar med – å andra sidan har deltagarna större utrymme att använda sig av sina nya kunskaper direkt i sitt hem/ateljé/verkstad, vilket är bra!

Har du skapat något du är riktigt nöjd med?
– Ja absolut, det har hänt flera gånger. Då handlar det oftast om att jag har lyckats kombinera en snygg design med något som känns skönt att ha på sig. Det allra roligaste är såklart när många andra gillar samma produkt som jag själv och vill använda den.

Har du någon förebild inom formgivning?
– Jag älskar belgiske kläddesignern Walter Van Beirendonck, och den tyska smyckeskonstnären Ute Decker, för att nämna några.

Kan du avslöja något användbart knep man kommer få med sig från kursen?
– Att byta medium och leka med ett material man inte är van vid, till exempel att bygga former av glasspinnar eller kottar – det är ett enkelt sätt att börja tänka utanför sin egen box och vidga perspektiven.

Hur ser branschen ut för konsthantverkare idag?
– Jag skulle säga att den är lite uppdelad. Dels har vi de som jobbar mot gallerisidan och har en akademisk konstnärlig utbildning och får stipendier, dels de som försöker leva på sitt hantverk genom att tänka mer kommersiellt. Generellt kan vi se en ökande grad av egenföretagare och hobbyverksamma i branschen. Tack vare sociala medier så finns det också fler säljplattformar även för den som är ny på scenen, vilket är kul. Det finns också ett ökande intresse för handgjorda och lokalt producerade grejer därute.

Du leder även den nya distanskursen Sälj din design. Berätta!
– Det är många som vill börja sälja sin konst eller sitt hantverk, men som tycker att det där med försäljning känns riktigt svårt. Jag har sålt min design på många olika sätt: på marknader och mässor, via internet och genom fysiska butiker i Sverige och utomlands. Som egenanställd och som gör allt själv har det varit en snårig väg, men tack vare den erfarenheten har jag en hel del goda råd att ge till den som vill ge sig in i detta! Det allra viktigaste steget är det första – att våga börja. Säljkursen är väldigt peppig och det är också både givande och praktiskt att dela den resan med andra kursdeltagare som går i samma tankar!