Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Sök Meny
Du är här:
Utbildningen

Utbildningen

På Vadstena Sång och Pianoakademins utbildning ligger fokus på romansinterpretation, att tolka musiken och att förbättra de tekniska färdigheterna på ditt instrument. Detta gör den helt unik i Sverige. Du väljer en av inriktningarna, sång eller piano.

Vårt mål är att du ska hitta din drivkraft och arbetsdisciplin i en miljö där nyfikenhet och upptäckarglädje står i centrum. När du lämnar utbildningen gör du det som en självständig och kompetent musiker redo för fortsatta högskolestudier i ämnet. 

Utbildningen arbetar med att utveckla den så kallade romansen eller lieden som kammarmusikalisk konstform. Romansen är ett rikt kulturuttryck med en stor repertoar från många länder och språkområden. Idag finns ett starkt stigande intresse för musiken som har en stor publik över hela världen.

Här får du de nycklar som behövs för att förvandla notbilder till levande och angelägen musik, att öva upp lyhördheten i samspelet med musikerkollegorna och att öka möjligheterna till verklig personlig tolkning av musiken. Vi praktiserar bland annat språkuttal, musikkommunikation, musikteori och gehör. Som musiker uppmuntras du att utveckla din fantasi och inlevelseförmåga i en bred repertoar med musik från skilda epoker och språkområden.

Som studerande sjunger du också i Vadstena Sång och Pianoakademis kör, vilket är ett bra tillfälle att musicera tillsammans i en större ensemble. Du får också arbeta med och medverka i produktioner och konserter för olika typer av publikgrupper. Det kan vara en fullskalig operaproduktion, en föreställning för barn eller kör- och orkesterproduktioner.

Genom samarbetet med Vadstena-Akademien kan du få möjlighet att delta i Vadstena-Akademiens ordinarie verksamhet genom praktikplatser och specialkurser. Sångare kan sjunga i operakör, pianister kan auskultera som repetitörer och det finns ett antal olika praktikplatser inom till exempel produktion, marknadsföring, scenteknik och publikvärdskap.

Utbildningen bedrivs i ändamålsenliga lokaler i Vadstena. Mer information om Vadstena finner du på www.vadstena.se

Bakom Vadstena Sång och Pianoakademi står Folkuniversitetet och Vadstena-Akademien.

Boende

I Vadstena finns det flera möjligheter för dig som studerande att hitta boende. För de studerande på Vadstena Sång och Pianoakademi är ett alternativ att bo på Vadstena folkhögskolas internat. Då ingår frukost, lunch och kvällsmat på vardagar. Andra alternativ är Vadstenagymnasiets elevhem, Bryggan, eller att söka eget boende på stan.

Det finns ett flertal matställen att äta lunch på i Vadstena, så även i folkhögskolans matsal. Du kan naturligtvis också inta din egen matlåda i vårt elevpentry. Utbildningen ansvarar inte för ditt boende och din mat under utbildningstiden. 

Avgift

Avgiften är 25 000 kr/år, varav 2 000 kr är en administrativ avgift. Utbildningen är tvåårig. Merkostnadslån kan sökas från CSN

Observera att vi skickar faktura på den adminstrativa avgiften endast till de som blivit antagna till utbildningen (de som har reservplatser får ingen faktura förrän de blivit antagna).

Information om CSN

Kvoten hos CSN för denna utbildning är B1, det är samma kvot som för högskola eller universitet. Utbildningen ger dock inga högskolepoäng eftersom det inte är en akademisk utbildning.

1. När du blivit antagen till utbildningen använder du ditt antagningsbesked från Yh-antagning för att söka studiemedel från CSN. Det behövs inget personligt intyg utan det går bra att använda antagningsbeskedet från Yh-antagning i ansökan om studiemedel och merkostnadslån hos CSN.
På CSNs hemsida står det att det krävs ett personligt intyg på kostnaden för undervisningsavgiften men det gäller ej för våra Konst- och kulturutbildningar.

Den totala utbildningsavgiften om 25 000 kr per läsår delas upp och debiteras terminsvis. Fakturan skickas ut två veckor efter terminsstart på respektive termin.
Läsåret 2020-2021 pågår mellan 2020-08-31 och 2021-06-04

2. Beslutet om studiemedel mailas till dig i form av en pdf. Beviljas du studiemedel finns det i denna pdf en studieförsäkran som du behöver skriva ut och ta med till skolan första skoldagen eller så snart du får ditt beslut från CSN. Denna blankett signeras av skoladministrationen och du skickar den sedan påskriven till CSN. Först när CSN får denna signerade blankett betalas ditt beviljade studiemedel ut.

Kontakta oss:

08-789 42 00
skoladmin@folkuniversitetet.se

 

Utbildningen

Toggle module