Sök Meny

Sök kurser & utbildningar

Järnsmide på Hults Bruk

Järnsmide på Hults Bruk

I den fina smedjan i Hults Bruk utanför Norrköping får du prova på olika smidestekniker och stegvis lära dig hantverkets grunder. Hults Bruk Smidescentrum är en nationell mötesplats för smideskonst.

Vem kan gå kursen?

Vi vänder oss i första hand till nybörjare.

Mål

När kursen är avslutad ska du ha kunskaper om de olika praktiska momenten i järnsmide. Lämpligt som första projekt är mindre produkter där processen involverar alla grundläggande moment.

Kursinnehåll

Det finns sex stycken ässjor på plats. Kursen är målstyrd och ledaren guidar dig genom olika processer som leder fram till en grundkunskap inom smide. Huvudmoment är:

  • sträckning
  • stukning
  • hålslagning
  • kunskap om material, temperatur och verktyg

Kursupplägg

Gruppen består av max åtta deltagare. Gemensamma genomgångar varvas med självständigt arbete under ledarens handledning.

Material

Vi arbetar i järn, så kallat icke härdbart låglegerat stål och grundmaterial ingår. Beroende på vad du vill göra så kan viss materialkostnad tillkomma och material finns att köpa i smedjan.

Ledare

Robert Björk. Robert är utbildad på HDK Steneby och arbetar mestadels med uppdrag kring historiska rekonstruktioner inom byggnadsvård, inredningsdetaljer och trädgårdsrelaterat.

Hitta till Hultsbruk

Det är lättast att ta sig hit med bil . Hults bruk ligger 12 km från Norrköping. Kör väg 55 förbi Åby mot Katrineholm och sväng vänster vid skylten ’Hultsbruk – Yxbacken’. Vid tredje avfarten till vänster hänger en stor skylt: ’Hults Bruk Smidescentrum, Utställning, Smedja, Försäljning’.
Ta vänster och fortsätt rakt fram till du är i en sänka med en gårdsplan med ett stort kugghjul omgiven av tre byggnader: Smedjan, Röda Längan och föreningslokalen Skaftverkstan. Parkera.

Med buss: Linje 436 från Norrköpings resecentrum tar runt 40 minuter, avgång 17:07 och ankomst 17:45. Hållplatsen heter ’Hultsbruk’. Gå ner i sänkan på gårdsplanen med ett stort kugghjul omgiven av de tre byggnaderna Smedjan, Röda Längan och föreningslokalen ’Skaftverkstan’.
För aktuell tidtabell kan du söka på Östgötatrafikens hemsida, klicka på ’Sök tidtabell/linje’ och använd ”436” som sökord, så bör du se tidtabellen för ’Norrköping-Jursla-Åby-Hults Bruk-Simonstorp’.

Länkar

Kursledare

Robert BjörK

Har du frågor?

Kontakta
Kundtjänst Norrköping
info.norrkoping@folkuniversitetet.se

Kontakta mig

Tipsa dina vänner, skriv ut eller maila

Boka nu!

Plats
Smidescentrum, 61690 ÅBY
Kursstart
13 nov 2019
Slutdatum
4 dec 2019
Antal veckor
4 veckor
Tid kvar till startdatum:
80 dagar
Tider
On 18:00 - 21:00
Studietimmar
16
(En studietimme är 45 minuter)
Tillfällen
4 st
Arr nr.
1017637
Platser kvar
Ja
Pris
1 975 kr

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Lär dig svenska

Senioruniversitetet i Norrköping

Senioruniversitetets aktuella program