Vi använder cookies på webbplatsen för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt. Mer info.

Stäng
Christina Lundström

Christina Lundström

Suzukipedagog vid Folkuniversitetet i Uppsala.

Lärare: Musik

Relaterad information

Prisad stråklärare

- Det är det högsta erkännande man kan få som pedagog, så jag känner mig stolt och glad, säger Christina Lundström som har tilldelats Ingrid och Per Welins pedagogpris på 25  000 kronor av Kungl. Musikaliska akademien.

I drygt trettio år har Christina Lundström undervisat i samarbete med Folkuniversitetet i Uppsala och hon var en pionjär inom suzukimetoden på 1980-talet. En av den japanske violinisten Shinichi Suzukis visioner med metoden var att musiken skulle vara ett universellt språk där människor från hela världen kan mötas och spela tillsammans.

Ju tidigare ett barn får bekanta sig med ett instrument desto svårare blir det att sluta, instrumentet har blivit en naturlig del av livet. Många av Christina Lundströms tidigare elever återfinns idag på musikhögskolor eller i orkestrar. När Christina själv blev intresserad av musik i förskoleåldern fanns inte alternativet att börja direkt med önskeinstrumentet. Först var det blockflöjt, sen mandolin och efter ett par år fick hon äntligen börja spela fiol.

Målar också ikoner

Christina Lundström har ett speciellt förhållande till Grekland. Efter avslutad musikutbildning i Stockholm studerade hon fyra år bysantinskt konstmåleri på en konsthögskola i Aten. Vid sidan av musiken är hon verksam som ikonograf och har nyligen lagt sista handen vid en Mariaikon som kommer att få sin hemvist i Östervåla kyrka.

Suzukimetoden är ännu inte etablerad i Grekland så vid årets internationella kultur- och konstfestival i Porto Heli deltog Christina Lundström tillsammans med 25 elever för att presentera metoden. Christina höll ett föredrag och eleverna gav en konsert.

– Att se en blandad ensemble med barn mellan 5 och 15 år som spelar tillsammans gör ett speciellt intryck på publiken, menar Christina.

Åkerby Musikskola

Idag driver hon Åkerby Musikskola i ett gammalt baptistkapell utanför Uppsala. Här råder lugn och ro och miljön bidrar till helhetsupplevelsen för de elever som kommer för att spela. Christina Lundström framhåller gärna fördelarna med att samarbeta med ett studieförbund som Folk-universitetet.

– Det har inneburit en kreativ frihet som jag inte har hittat på andra håll. Och den friheten har också varit en förutsättning för att kunna hålla en konstnärlig kvalitet som jag kan stå för.

Text: Gabriella Eriksson

 Tillbaka

Kontaktinformation:

Telefon: 018-68 00 00

Tack för visat intresse, vi kontaktar dig inom kort!

Om Folkuniversitetet

Toggle module
Toggle module
Följ oss på Twitter

© 2020 Folkuniversitetet. Alla rättigheter reserverade.

Om webbplatsen Personuppgifter, GDPR Organisationsnummer