Att tolka i brottmål ställer särskilda krav på dig som tolk, i både förkunskaper och tolkteknik/etik. Detta är en fördjupande kurs för dig som har läst juridikkursen på grundutbildningen, alternativt har läst andra kortare kurser och tolkat en del brottmål redan. Den kan också vara bra förberedelse för dig som planerar att auktorisera dig. För dig som jobbat länge med brottmål kan denna kurs kännas mer som en uppfräschning än en fördjupning.
Kursen omfattar 31 studietimmar och motsvarar mindre än halvfart vilket gör att den går bra att läsa parallellt med A-kassa.
Utbildningen genomförs av tolkutbildningen på Folkuniversitetet i Östersund. Den finansieras av Myndigheten för Yrkeshögskola.
Behörighetskrav
För att delta i kursen behöver du vara aktivt arbetande som tolk och kunna styrka detta genom ett intyg från din uppdragsgivare.
Ansök genom att trycka på "Boka kursen nu”. Fyll i professionell tolkerfarenhet under "meddelanden”, och mejla ett intyg från din tolkförmedling snarast till tolkutbildning@folkuniversitetet.se. Ange i mejlet vilken kurs du söker. Vi återkommer sedan med besked om huruvida du fått plats eller inte. Den som inte skickat in intyg sätts på reservlistan.
Kursens innehåll
Efter avslutad utbildning kommer Du bland annat att ha fått fördjupad kunskap i:
- Aktörer inom rättsväsendet
- Brottmål
- Påföljd och annan rättsverkan
- Kriminalvården
- Förhörs- och intervjumetoder
- Terminologi inom ämnet
- Tolkning för barn
- Tolkning på häkte och anstalt
- Tolkning i domstol
- Vanliga begrepp, uttryck och termer
- Tolketik och tolkmetodik på området
Kursledare
Kursen leds av Jan Hemlin, flerårig lärare på tolkutbildningen, samt en utbildad tolk.
Kursens upplägg
Kursen ges på heldistans över Zoom. Den går över tio dagar, med en inledande träff på måndag kväll den 2/5 där ämnet introduceras och du får hemuppgifter att jobba med fram till helgen. Undervisningen återupptas sedan fredag kväll till söndag, och kompletteras med en uppföljande kvällsträff på tisdagen den 17/5.
I utbildningen varvas teori med reflektion, diskussion, erfarenhetsutbyte och viss praktik. För att bli godkänd på kursen och få ett kursintyg krävs att du är närvarande och aktivt deltagande minst 80 % av utbildningstiden.
Hela kursen ges över plattformen Zoom. Du måste därför ha tillgång till dator eller platta med stabil internetuppkoppling samt ett Zoom-konto (kostnadsfritt).
Schema
Måndag 2/5 kl.18.00-20.00 Kursstart via Zoom
Tisdag-torsdag 3-5/5 Eget arbete
Fredag 6/5 kl.18.00-21.00 Undervisning via Zoom
Lördag 7/5 kl.09.00-15.00 Undervisning via Zoom
Söndag 8/5 kl.09.00-15.00 Undervisning via Zoom
Tisdag 17/5 kl.18.00-21.00 Uppföljande undervisning via Zoom
Kontakt
Vid frågor, maila till tolkutbildning@folkuniversitetet.se så hör vi av oss!
Varmt välkommen!!!