Tolkning: Att tolka psykiatriska utredningar

Plats Distans

Välkommen till en fördjupande distanskurs i psykiatri för aktiva tolkar! Anmäl dig direkt om du vill få plats, efterfrågan är stor.

Boka reservplats

Välkommen till en kurs om hur man tolkar psykiatriska utredningar av barn och unga. Att göra det på ett bra sätt förutsätter förståelse för hur en sådan går till, varför formulär och frågor är formulerade som de är, och insikt i patienternas särskilda situationer.

Kursen omfattar 31 studietimmar och motsvarar mindre än halvfart vilket gör att den går bra att läsa parallellt med A-kassa.

Utbildningen genomförs av tolkutbildningen på Folkuniversitetet i Östersund. Den finansieras av Myndigheten för Yrkeshögskola.

Behörighetskrav

För att delta i kursen behöver du vara aktivt arbetande som tolk och kunna styrka detta genom ett intyg från din uppdragsgivare.

Ansök genom att trycka på "Boka kursen nu”. Fyll i professionell tolkerfarenhet under "meddelanden”, och mejla ett intyg från din tolkförmedling snarast till tolkutbildning@folkuniversitetet.se. Ange i mejlet vilken kurs du söker. Vi återkommer sedan med besked om huruvida du fått plats eller inte. Den som inte skickat in intyg sätts på reservlistan.

Kursens innehåll

Efter avslutad utbildning kommer Du bland annat att ha fått fördjupad kunskap i:

 • Hur olika typer av psykiatriska utredningar går till, och problematiken kan se ut inom:
  • Intellektuell funktion
  • Neuropsykiatrisk funktion,
  • Affektiv- och ångestrelaterade diagnoser
 • Formulär, skattningsskalor och intervjuer
 • Vårdinstanser där utredningar görs (habiliteringen, BUP, skola mfl)
 • Samtal med barn
 • Vanliga begrepp, uttryck och termer

Kursledare

Kursen leds av en legitimerad psykolog, och Helen Tekeste, utbildad tolk och språkhandledare vid Folkuniversitetets tolkutbildning i Östersund.

Kursens upplägg

Kursen ges på heldistans över Teams. Den går över tio dagar, med en inledande träff på måndag kväll där ämnet introduceras och du får hemuppgifter att jobba med fram till helgen. Undervisningen återupptas sedan fredag kväll till söndag, och kompletteras med en uppföljande kvällsträff på onsdagen veckan efter.

I utbildningen varvas teori med reflektion, diskussion, erfarenhetsutbyte och viss praktik. För att bli godkänd på kursen och få ett kursintyg krävs att du är närvarande och aktivt deltagande minst 80 % av utbildningstiden.

Hela kursen ges över plattformen Teams. Du måste därför ha tillgång till dator eller platta med stabil internetuppkoppling samt ett Teams-konto (kostnadsfritt).

Schema

Måndag kl. 18.30-20.30                      Kursstart via Teams
Tisdag-torsdag                           Eget arbete
Fredag kl 18.30-20.30                          Undervisning via Teams
Lördag kl 9.00-16.00                     Undervisning via Teams
Söndag kl 9.00-15                    Undervisning via Teams
Onsdag kl 18.30-20.30                        Uppföljande undervisning via Teams

Kontakt

Vid frågor, maila till tolkutbildning@folkuniversitetet.se så hör vi av oss!

Varmt välkommen!!!

Tid
29 nov 2021 - 08 dec 2021
Må 18:30 - 20:30
On 18:30 - 20:30
Fr 18:30 - 20:30
Lö 09:00 - 16:00
Sö 09:00 - 15:00
Tillfällen
4
Studietimmar
31
Kurs-ID
1100212
Pris
450 kr