Förkunskaper
Du har läst kursen Svenska B1 i sin helhet eller har på annat sätt fått motsvarande svenskkunskaper.
Mål
Efter kursen har du en del av kunskaperna i svenska på nivå B2 enligt Europarådets referensram för språk.
Kursinnehåll
Det här är första delkursen av två på nivå B2. Du lär dig att förstå komplexa texter och samtala i både yrkes- och problemsituationer. Du tränar på att uttrycka dig klart och detaljerat om ett stort antal varierande ämnen.
Modul 1: Kommunikation och funktion
- vi samtalar fritt, ledigt och oförberett om skilda ämnen
- vi lyssnar till regionala varianter av talad svenska
- vi läser komplexa texter
- du tränar på att förklara dina ståndpunkter
- vi argumenterar i problemsituationer
- vi lär oss mer om Sveriges kultur, historia och samhällsliv
Modul 2: Struktur och uttal
- vi repeterar, fördjupar och utvecklar din kunskap i svensk grammatik
- vi övar svenskt uttal
Kursupplägg
Fokus ligger på muntlig kommunikation. Vi utgår från praktiska situationer och arbetar med par- och gruppövningar, hörförståelse och konversation. Du utvecklar din språkfärdighet genom att läsa romaner i originalutgåva och lyssna på dagsaktuella nyhetssändningar. Du förväntas vara aktiv på lektionerna och har goda möjligheter att påverka kursens innehåll och upplägg. Räkna med några timmars hemarbete mellan kurstillfällena.
TILLVAL: Läs utökad kurs
Komplettera din kurs med individuella timmar för att träna extra på moment i språket du behöver stärka: grammatik, uttal, utökat ordförråd, yrkesspråk mm. Läs mer hur du bokar detta här.
Lärare
Din lärare har i regel en akademisk examen och goda pedagogiska kunskaper som ligger till grund för en omväxlande och stimulerande undervisning.
Kurslitteratur
Rivstart B1+B2 av Paula Levy Scherrer och Karl Lindemalm, senaste upplagan (text och övningsbok), Kursböckerna ingår inte i priset för kursen. Eventuellt kompletterande material delas ut av din lärare.
Fortsättning
Efter denna kurs bokar du nivå B2 del 2. Hela B2-nivån omfattar två delar om du läser intensivt varje dag på förmiddagarna och tre delar om du läser på kvällstid två kvällar i veckan.
Kursledare
Ann-Kristin Agesund
Hej! Mitt huvudsakliga ämnesområde som lärare på Folkuniversitetet är Svenska som främmande språk, ett ämne jag har undervisat i sedan 2015. Några år dessförinnan började jag hålla kurser i Bokutgivning då jag även är skribent och författare, har gett ut böcker, samt hjälpt andra med bokutgivning.
Segling är min största passion och jag arbetar viss tid till sjöss sommartid och som en följd av detta är jag numera även kursledare i navigation för Förarintyg.
Jag undervisar alltså i tre ämnen på Folkuniversitetet, och har koppling både till Göteborg och Kungsbacka, som är min bostadsort.
Som person blir jag lätt engagerad, gillar utveckling, och tycker mycket om att finna pedagogiska vägar och se mina kursdeltagare växa i kunskap!

Lars Axelsson
Jag heter Lars Axelsson och har i många år varit lärare i svenska på Folkuniversitetet. Även andra yrken har jag prövat på: som till exempel sågverksarbetare, grönsaksförsäljare, turistguide och översättare.
Mina stora intressen är resor, språk och människor. Jag anser muntlig kommunikation, i grupp eller mellan två personer, vara nyckeln till en snabb och effektiv språkinlärning. De flesta andra språkliga färdigheter kan man tillägna sig ensam på sin kammare.

Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg