Vem kan delta?
Den här kursen riktar sig till dig som är nyanländ eller fått beviljat tillfälligt uppehållstillstånd med anledning av massflyktsdirektivet. Du behöver även ha grundläggande kunskaper i svenska, motsvarande avslut av svenska för invandrare (sfi) eller nivå A2 enligt GERS-skalan.
Mål
Målet med den här kursen är att du ska kunna uttrycka dig säkert och korrekt i vårdsituationer, både muntligt och skriftligt.
Innehåll
- Termer och uttryck inom vården
- Kommunicera med patienter och anhöriga
- Skriva journaler och rapporter
- Vardagliga samtal i arbetsmiljön
- Interkulturell kommunikation och empati
Kursupplägg
Undervisningen sker genom praktiska övningar, rollspel och diskussioner. Fokus ligger på yrkesrelaterade situationer. Du får också hemuppgifter som stärker dina färdigheter.
Studiematerial
Svenska för sjukvårdspersonal av Annika Helander & Mai Parada. Tyngdpunkten i boken ligger på autentiska dialoger mellan vårdpersonal och patienter. Dialogerna kompletteras med faktatexter och övningar av olika slag. Boken innehåller rikligt med bilder som underlättar ordinlärningen. Boken ger ett ordförråd på cirka 1000 ord. Facit och en svensk-engelsk ordlista finns i slutet av boken.
Kursledare
Din lärare har gedigen erfarenhet av att undervisa svenska som andraspråk och har särskild kunskap om terminologi och kommunikation inom vården.
Kursledare
Marina Lindberg
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm