Fågelskådning – teori, kortkurs med Gigi Sahlstrand

Plats Stockholm

Du får grunderna i fågelskådning: hur du lär dig identifiera och skilja på fågelarter, kännetecken, beteenden och annat. En bra grund inför kommande fältkurser och vistelser i naturen. Teorikursen hålls på Folkuniversitetet Kungstensgatan 45.

Boka nu

Upplägg 

Under kurskvällen får du grundkunskap om fågelskådning och hur du kan börja med att iaktta och lära känna fåglarna. Vi går igenom kännetecken, hur man artbestämmer, liksom fåglarnas sinnen – syn, hörsel och lukt.

Vi ägnar oss en del åt flyttfåglar, de som nu flyttar söderut: hur och var hittar vi dem? Varför flyttar vissa på natten och vissa på dagen? Hur är det ens möjligt att flytta så långt och varför hamnar en del fel? Flyger alla från nord till syd och vice versa? Det finns många frågor om flyttfåglar och alla har människan inte lyckats knäcka än. Kursen fungerar bra för den rena nybörjaren, men ger än mer behållning för den som känner igen våra vanligaste fåglar och vill utveckla sin kunskap.

Kursen utgör en god grund inför kommande kurser i fält med Gigi Sahlstrand; sök på "Gigi" på Folkuniversitetets hemsida! Du kan alltid låna en bra kikare på plats av kursledaren.

Höstens kurser ute i fält:

22/8 en kvällsvandring runt Kyrkskön i Bromma Fågelskådning – kvällskurs i fält, Kyrksjön Bromma

21/8 flyttfåglar i fokus, tre ställen under tre tillfällen Fågelskådning – Flyttfåglar. Fältkurs i tre delar

Kursledaren

Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands.

 

 

 

 

Kursledare

Gigi Sahlstrand

”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”

År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.

I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.

Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan. 

Fotografi på Gigi Sahlstrand

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
20 aug 2024 - 20 aug 2024
Tisdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
tis 20 aug 2024 kl 17:00-20:00
Plats
Kungstensgatan 45, 11359 STOCKHOLM
Visa på karta
Studietimmar
4
Kurs-ID
118052
Pris
550 kr