Fågelskådning – Flyttfåglar. Fältkurs i tre delar

Plats Stockholm

I fält skådar vi de flyttande fåglarna på väl valda fågellokaler under tre tillfällen. Du lär dig om fåglars kännetecken, artbestämning och karaktärsdrag. Du får uppleva det sköna i att vara i naturen och ta del av fågellivet där och då. Gigi Sahlstrand är vår kursledare och fågelguide.

Boka nu

Innehåll

Hösten är vacker, men det är lätt att drabbas av vemod när mörkret nalkas och vintern närmar sig. Som fågelskådare är det däremot lätt att älska hösten; nu fylls hela Sverige av enorma mängder fåglar! Dels våra egna häckande arter och deras avkommor, dels passerar de fåglar som häckat norr och nordost om Sverige och stannar till med sina ungar. Befinner man sig på rätt plats och får bra vindar kan man få se otroliga mängder fågel. 

Vi har valt ut tre platser i Stockholmsområdet som är klassiska flyttlokaler, där fåglarna flyger förbi men även rastar – för att få chans att se en stor variation av fåglar. På dessa lokaler finns naturligtvis även de fåglar som har häckat där. Vi inleder en onsdagskväll som följs av två söndagar:

21/8 Fysingen, vid Rosersberg norr om staden: kl 17.00–20.00

13/10 Torö, vid Nynäshamn: kl 9.30–14.00

27/10 Hjälstaviken, vid Ekolsund: kl 9.30–14.30

Vårt huvudfokus är att lära oss artbestämma fåglar. Du får mycket kunskap om fåglars utseende, kännetecken, beteenden och karaktärsdrag, liksom hur man artbestämmer på avstånd och i flykt. Du får uppleva det sköna i att vara i naturen och ta del av fågellivet där och då. Gigi Sahlstrand är vår kursledare och fågelguide. Efter varje tillfälle sammanfattar vi vad vi hört och sett och fyller i artlistan som delas ut första gången.

Tips! Om du önskar mer teoretisk kunskap om fåglar kan du inleda med kursen Fågelskådning – teori, kortkurs med Gigi Sahlstrand

Vem kan gå

Turen passar nybörjare, men du som är mer erfaren skådare har också behållning av kursen och den initierade guidningen – och kan själv bidra med goda iakttagelser.

Utrustning och lån av kikare

Medtag fika och klä dig väl; tag med en extra tröja eller halsduk, vi står mycket still. Samlingsplats skickas ut någon dag före kursstart.

Möjlighet att låna kikare; kursledaren har med sig ett antal för utlåning.

Samåkning 

Samåkning brukar kunna arrangeras, anmäl intresse i god tid till gb@fagelguidning.se  om du vill åka med eller om du kan ta medpassagerare. Bensinkostnad delas och swishas till föraren.

Kursledaren

Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands. Hon har länge varit aktiv i Stockholms ornitologerna.

Kursledare

Gigi Sahlstrand

”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”

År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.

I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.

Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan. 

Fotografi på Gigi Sahlstrand

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
21 aug 2024 - 27 okt 2024
Onsdag, Söndag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
ons 21 aug 2024 kl 17:00-20:00
  • sön 13 okt 2024 kl 09:30 - 14:00
  • sön 27 okt 2024 kl 09:30 - 14:30
Studietimmar
17
Kurs-ID
118051
Pris
1850 kr