Fågelskådning – kvällskurs i fält, Kyrksjön Bromma

Plats Stockholm

Den lummiga miljön runt Kyrksjön i Bromma lockar till sig många fåglar. Det ger fina förutsättningar för att höra och skymta sensommarens fåglar: trastar, mesar, flera sjöfåglar och deras förberedelser inför annalkande höst eller flytt. Lyssna och skåda fågel med Gigi Sahlstrand som guide!

Boka nu

Kyrksjön bjuder på olika biotoper, som attraherar många olika sorters fåglar. Vi hoppas bland annat få se smådopping, svarthakedopping, skäggdopping, brunand, gräsand, sot- och rörhöna i sjön. Troligtvis flyger även några flyttfåglar förbi på sin väg söderut. Ibland dyker fiskgjuse upp, ryttlar och fångar sitt byte i sjön.

Utmed promenadvägen runt sjön finns mindre hackspett, gärdsmyg, trädkrypare, stjärtmes bland flera andra arter. Troligtvis hittar vi steglitser bland tistlarna, vars frön de älskar att äta. En sparvhök eller duvhök flyger ofta förbi. 

Upplägg

Vi går dryga kilometern på plan grusad gångväg och på en spång. Det blir flera stopp utmed turen, fåglarna styr var vi stannar. Vi tar en paus för att äta vår medhavda kvällsfika på stora bryggan medan vi fortsätter spana fågel. Vi avslutar på samma ställe som vi startar och fyller i artlistorna över vad vi hört och sett. Ta med kikare - eller låna av kursledaren; hon har med sig ett antal för utlåning.

Klä dig väl, vi står mycket still och sensommarkvällen blir lätt sval. Medtag kvällsfika.

Inga förkunskaper 

Inga förkunskaper krävs, men om du vill ha en teoretisk grund om fåglar en kväll kan du gå Fågelskådning – teori, kortkurs med Gigi Sahlstrand

Kyrksjöturen passar nybörjare, men du som är mer erfaren skådare har också behållning av kursen och guidningen.

Samling 

Samlingsplats anges i kallelsen. Det går bra att ta tunnelbana till Ängbyplan och sedan en promenad till samlingsplatsen.

Kursledaren

Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands.

 

 

 

 

Kursledare

Gigi Sahlstrand

”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”

År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.

I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.

Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan. 

Fotografi på Gigi Sahlstrand

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
22 aug 2024 - 22 aug 2024
Torsdag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
tor 22 aug 2024 kl 16:30-19:45
Studietimmar
4
Kurs-ID
118050
Pris
475 kr