Fågelskådning – Flyttfåglar. Fältkurs i tre delar

Plats Stockholm

Vi möter de återvändande fåglarna i fält på väl valda fågellokaler under tre tillfällen. Du lär dig om fåglars kännetecken, artbestämning och karaktärsdrag. Du får uppleva det sköna i att stå i den vaknande naturen och ta del av fågellivet där och då. Gigi Sahlstrand är vår kursledare och fågelguide.

Boka reservplats

Innehåll

Kursen består av tre träffar. Platserna är valda för att skapa goda förhållanden och chans att se många fågelarter. Vi möter de första vårfåglarna som sånglärka, tofsvipa, starar, brun kärrhök och fiskgjuse redan i Hjälstaviken, förhoppningsvis. Vid Fysingen stannar många fåglar till på sin flytt vidare norrut. Sista tillfället i maj har tropikflyttarna kommit tillbaka: rosenfink, törnskata och göktyta för att nämna några. Dem och flera andra arter möter vi på Landsort (ön Öja). På fågelstationen på Landsort får vi en guidad visning – vi får lära oss hur en ringmärkning går till och varför man ringmärker. Vi kommer att få se några fåglar på riktigt nära håll – det är alltid lika spännande! Den guidade visningen på fågelstationen ingår i kurspriset. Det blir lite historia om ön också, vi besöker pestkyrkogården, en militär bunker och labyrint. På ön finns Sveriges äldsta bevarade fyr, uppfördes 1689 och är statligt byggnadsminne sedan 1935. 

Under kursens gång får du mycket kunskap om fåglars utseende, beteenden och läten, liksom hur man artbestämmer på avstånd och i flykt. Framför allt får du följa fåglarnas ankomst i den spirande våren vid tre tillfällen tillsammans med andra och med kunnig ciceron i Gigi Sahlstrand.

Upplägg

Efter varje tillfälle sammanfattar vi vad vi hört och sett och fyller i artlistan som du får vid första tillfället. Medtag fika/matsäck och klä dig väl. Du får detaljerad information inför varje tillfälle om samlingsplats, transport och vad du ska ta med. Kursledaren tar med kikare för utlåning vid varje tillfälle, du behöver inte föranmäla.

Samåkning brukar kunna arrangeras, anmäl intresse både för att köra och om du önskar skjuts i god tid till gb@fagelguidning.se. Bensinkostnad delas och swishas till föraren.

Kursdagar

Sö 7/4 Hjälstaviken: Möt de första vårfåglarna! kl 10.00–14.30. 

5/5 Fysingen: Möt flyttfåglarna! kl 9.00–13.30

26/5 Landsort: Fågelsång och ringmärkning av fåglar! kl cirka 10.30–17.00 

Båt tur och retur Landsort från Ankarudden på Torö betalas ombord på färjan (ca 200 kr tor, lägre för pensionär) och ingår inte i kurspriset. 

Vem kan gå?

Kursen passar både dig som är nybörjare och dig som är mer rutinerad och vill fräscha upp dina kunskaper och komma ut i natursköna fågelrika områden. Om du vill skaffa dig en grund inför de tre exkursionerna finns en kombinerad teori- och fältkurs med start den 8/2, se länk längre ner.

Citat av tidigare deltagare

Kursledaren var mycket bra, hon var en perfekt guide bland flyttfåglarna både för dem som redan kunde mycket och för dem som snarare var nybörjare.

Kursledaren

Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands. Hon är ledamot i riksstyrelsen BirdLife Sverige.

Länk

Lägg en grund med kombinerad teori- och fältkurs med start den 8/2: Fågelskådning – teori och fält, med Gigi Sahlstrand - Folkuniversitetet

Kursledare

Gigi Sahlstrand

”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”

År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.

I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.

Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan. 

Fotografi på Gigi Sahlstrand

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
7 apr 2024 - 26 maj 2024
Söndag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
sön 7 apr 2024 kl 10:00-14:30
  • sön 5 maj 2024 kl 09:00 - 13:30
  • sön 26 maj 2024 kl 10:30 - 17:00
Studietimmar
21
Kurs-ID
111943
Pris
2100 kr