Fågelskådning i fält, Hjälstaviken

Plats Stockholm

Öka din kunskap om fåglar vid fågelrika Hjälstaviken norr om Stockholm. Här rastar många fågelarter på sin väg söderut; ett fint tillfälle att fågelskåda och lära mer om artbestämning och annat med fågelguiden Gigi Sahlstrand.

Boka kursen nu

Innehåll

Hjälstaviken vid Enköping är en slättsjö som tillhör en av de bättre fågellokalerna i Sverige. Här bjuds man på väldigt många fåglar av olika arter och genom åren har flertal rariteter setts. Vi kommer dit en tid då man har god chans att se och fotografera de fina skäggmesarna! Men det bjuds på så mycket mer – vadarfåglar, rovfåglar, andfåglar, gäss i mängder, tranor mfl.

Vi bör kunna se en del rovfåglar – havsörn, orm- och fjällvråk och kanske någon falk, till exempel pilgrimsfalk och tornfalk. Extra roligt är det om vi får se eller höra de underbara skäggmesarna – i fjol vid motsvarande fältexkursion såg vi små flockar på riktigt nära håll. Kanske, får vi se någon kungsfiskare svischa förbi som en blå pil!

Samlingsplats, ev samåkning och hemfärd

Vi samåker efter avtal i bilar som utgår från t-bana Ängbyplan 09.00. (i Bromma). Meddela gb@fagelguidning.se om du har bil och kan tänka dig att köra, eller om du behöver skjuts! Bensinkostnad swishas av dem som samåker i bilen. Det går också att ansluta vid Hjälstaviken 09.45. Hemfärd bestämmer vi mer i detalj på plats, beror lite på vädret, men inte senare än 15.30. Det tar ca 45 minuter från Bromma till Hjälsta.

Utrustning och övrigt

Klä dig rätt. Ta med extra tröja, vi står still en del så man blir lätt kall. Om du behöver låna kikare så hör av dig till kursledaren i god tid på gb@fagelguidning.se. Block och penna.

Medtag förmiddagsfika och eventuell lunch. Denna gång kan de som vill inta lunche på Ekolsunds värdshus (ca 195 kr, ingår inte i priset).

Kursform

Ute i fält där föreläsning varvas med skådning, praktisk kunskap och tips.

Kursledaren

Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands. Läs mer nedan!

Kursledare

Gigi Sahlstrand

”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”

År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.

I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.

Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan. 

Giggi Sahlstrand

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
18 sep 2022 - 18 sep 2022
Sö 09:45 - 15:30
Tillfällen
1
Studietimmar
7
Kurs-ID
1141767
Pris
950 kr