Fågelskådning vid Isbladskärret, Kgl Djurgården

Plats Stockholm

Isbladskärret med omgivande uppvuxen blandskog på Djurgården erbjuder flera olika biotoper, vilket attraherar många fågelarter. Häckande sjöfågel och sjungande småfåglar väntar oss. Lyssna, träna och skåda fågel!

Boka kursen nu

Innehåll

De flesta fåglarna som häckar i Isbladskärret är på plats och kanske har redan lövsångaren anlänt och bjuder oss på vacker sång?

Djurgården och Isbladskärret är en fin fågellokal, mitt Stockholm. Här finns såväl våtmark som löv- och barrskog, fält, hagar och ängar. Sjön bjuder på en stor mängd fåglar i vattnet – vi kommer säkert att få se uppvaktande hanar som kråmar sig för honorna, det brukar vara roligt att beskåda.

I omgivningarna har flertal fåglar börjat sjunga – finkar, sparvar och trastar. Enstaka insektätande flyttfåglar kan ha anlänt. Svarthakedopping, skedand, bläsand, rörhöna, sångsvan är ett urval i sjön vi säkert får bekanta oss med.

Den stora kolonin gråhägrar som häckar i trädkronorna längs Djurgårdsbrunnskanalen och intill kärret är en sevärdhet i sig. Denna tid på året är det dags för att uppvakta varandra och börja med bobygge eller bättra på de bon som redan finns.

Samling och utrustning

Samling kl 9.55 vid parkeringen på vänster sida en bit innan Djurgårdsbrunnsbron. Buss 69 går från Centralen till Kaknäs, därifrån en promenad på drygt tio minuter. Kontrollera busstidtabell! Vi avslutar på samma ställe och fyller i artlistorna över vad vi hört och sett. Medtag fika och klä dig väl; tag med en extra tröja eller halsduk, vi står mycket still. Ta med kikare - eller låna. Meddela om du vill låna till gb@fagelguidning.se, i god tid!

Kursledaren

Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands. Läs mer nedan!

Kursledare

Gigi Sahlstrand

”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”

År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.

I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.

Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan. 

Giggi Sahlstrand

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
24 apr 2022 - 24 apr 2022
Sö 10:00 - 14:00
Tillfällen
1
Studietimmar
5
Kurs-ID
1118546
Fåtal platser kvar
Pris
450 kr