Fågelskådning: Sandemars naturreservat, Dalarö

Plats Stockholm

Sandemars naturreservat är en spännande fågellokal! Där bjuds man på en mångfald av arter! Fåglarna attraheras av fält, ängar, löv- och barrskogar som finns i Sandemar, men framförallt av strandängarna där korna går och betar.

Boka kursen nu

Innehåll

I Sandemar, som ligger nära Dalarö, finns ett fågeltorn placerat med fin utsikt ut över strandängarna och vattnet.

En härlig fågelkör kommer att möta oss! I Sandemar brukar vi kunna höra rosenfinkens ”pleased to meet you”, härmsångarens härliga repertoar och kärrsångarens pladder samt ett flertal andra sångare! På fälten sjunger sånglärkan och troligtvis ser vi en och annan rovfågel sväva i luften.

Vi borde kunna räkna med en hel del rastande vadare på strandängarna och på fälten födosöker gäss, starar, tofsvipor med flera. Ute i vattnet hoppas vi se typiska skärgårdslevande fåglar.

Det blir en fin promenad till fågeltornet men innan dess tar vi oss en fika och lyssnar in oss på fåglarna runt omkring. Vår lunch intar vi vid Svärdsnäsviken och spanar av fågellivet där.

Havsörn och ormvråk ses regelbundet och tornfalk allt som oftast. I skogskanten är det inte ovanligt att stöta på de söta stjärtmesarna. Vi har en härlig dag framför oss!

Medtag fika, lunch och sittunderlag.

Kursform och nivå

Ute i fält där fågelkunskap varvas med skådning, praktisk kunskap och tips. Du kan vara nybörjare eller mer erfaren; fler ögon och öron upptäcker mer och vi delar kunskap och upptäckter!

Samling

Läs även i kallelsen!

Samling vid ledarens bil på parkeringen vid Sandemars naturreservat. Bussen 839 från Haninge stannar där, hållplats Svärdsnäsviken.

Ev samåkning

Meddela gb@fagelguidning.se om du vill samåka eller om du har bil och kan tänka dig att köra! Bensinkostnad swishas av dem som samåker i bilen.

Utrustning och övrigt

Medtag fika och lunch!

Klä dig rätt. Ta med extra tröja, vi står still en del så man blir lätt kall. Om du behöver låna kikare så hör av dig till kursledaren i god tid på gb@fagelguidning.se. Block och penna.

Kursledaren

Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands. Hon har länge varit aktiv i Stockholms ornitologerna. Läs mer nedan!

Kursledare

Gigi Sahlstrand

”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”

År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.

I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.

Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan. 

Giggi Sahlstrand

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
19 jun 2022 - 19 jun 2022
Sö 10:00 - 15:30
Tillfällen
1
Studietimmar
7
Kurs-ID
1118543
Pris
950 kr