Fågelskådning - Sommarkurs

Plats Göteborg

I denna kurs håller vi oss utomhus och besöker fågelrika miljöer i närheten av Göteborg. Det blir både morgon- och kvällsexkursion där du lär känna fåglar ur en mängd olika perspektiv.

Boka kursen nu

Mål och målgrupp

Den här kursen vänder sig till dig med ingen eller liten förkunskap om fåglar. Du kommer att lära dig vilka fåglar du kan förvänta dig att se i din närmiljö och hur du känner igen dem på utseende, beteende och läte.

Målsättningen är att du som deltagare dels ska kunna berika dina skogspromenader och dels att öka dina kunskaper om de kvaliteter i vardagsnaturen vi måste värna om vi vill omge oss med ett rikt fågelliv.


Innehåll

Visste du att fåglar kan beskrivas som befjädrade små dinosaurier, ättlingar till forntidens skräcködlor? Fåglar är tacksamma studieobjekt för zoologer som försöker förstå och förklara mekanismerna bakom djurens utveckling och beteende. De är ett spännande forskningsområde. Naturens egen skapelseberättelse, evolutionen, är mer fantasieggande än något av människans egna försök att förklara tillvarons mysterier.

I kursen pratar vi bland annat om:
  • Fåglarnas utveckling, systematik och byggnad
  • Fåglarnas beteenden och läten
  • Fåglarnas ekologi
  • Artbestämning av våra vanligaste fåglar
  • Naturvård
  • Fågelmatning och holkbygge

Arbetssätt

Kursens är förlagd till naturområden i eller nära staden, som enkelt kan nås utan bil. Här bekantar vi oss med fåglarna i vardagsnaturen. Vi följer vårens fortskridande och tar oss an de olika flyttfågelarterna i den takt de anländer. Kläder efter väder och du tar med egen fika/matsäck.

.

Kursdagar och tider

Tisdag 5:e juli 18.00 - 21.00 Torslandaviken
Fredag 8:e juli 21.00 - 24.00 Rambo mosse Naturreservat. Nattskärra
Lördag 23:e juli kl. 08.00 - 12.00 Välen
Lördag 13:e augusti: 08.00 - 12.00 Torslandaviken
Lördag 27:e augusti 08.00 - 12.00 Brudarebacken Spaning efter bivrå

Kursmaterial

Kurslitteratur ingår inte i kursavgiften. Kursledaren informerar om litteraturen vid första kurstillfället.

Kursledare

Leif Lithander

– Fåglar är fantastiska. Ju mer man känner till om dem, desto mer finns det kvar att upptäcka. De utgör en outtömlig källa till fascination. Genom den här kursen hoppas jag kunna förmedla något av den förundran jag själv känner inför våra befjädrade medvarelser.

Leif Lithander är naturvårdsintendent vid Göteborgs Naturhistoriska Museum och doktorand vid Institutionen för biologi och miljövetenskaper vid Göteborgs universitet. Huvudrollen i hans forskningsprojekt innehas naturligtvis av en fågel – nämligen den vitryggiga hackspetten.

Leifs största intresse har sedan barndomen varit frågor relaterade till naturen. Fåglar fångade tidigt hans fascination, och idag utgör de en stor del av både hans yrkesliv, men också fritid. Leif Lithander är kursledare för kursen Fågelskådning i staden – fåglar är fantastiska.

Leif Lithander

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kurs.goteborg@folkuniversitetet.se

Tid
05 jul 2022 - 27 aug 2022
Tillfällen
5
Plats
Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
22
Kurs-ID
1137594
Pris
1850 kr