Förädling och konservering av mat

Plats Göteborg

Vill du lära dig om förädling och konservering av olika råvaror? På den här kursen kommer vi att gå igenom traditionella metoder så som att safta, sylta och syra, liksom att rimma, torka och röka.

Boka kursen nu

Antingen du odlar dina grönsaker själv eller köper dem i affären, är det bra att kunna ta hand om all råvara och njuta länge av skörden. Det är också spännande att hitta nya förädlingsmetoder och nya smaker. Att ta ansvar för hur och av vad mat görs är ett steg mot ett mer självförsörjande liv, och är hälsosammare både för oss själva och för jorden. Kursens tre tillfällen ger inblick i en rad olika metoder och traditioner, både välkända och lite mer udda.

Målgrupp

Kursen riktar sig till dig som vill lära dig mer om hur du förädlar råvaror, av olika sort och på olika sätt.

Mål

Efter kursens slut ska du ha mer kunskap om hur du kan ta hand om råvaror på olika sätt, både för att upptäcka nya smaker och för att minska matsvinn.

Innehåll och arbetssätt

På kursen får du lära dig att konservera och förädla med hjälp av:

  • Socker
  • Salt - rimning
  • Olja
  • Ättika och vinäger
  • Bakterier, jästsvamp, mögelsvamp, enzymer
  • Torkning
  • Rökning
  • Kylning och frysning

Under kursen bjuder lärarna på en del smakprover. Efter träffarna får du en praktisk uppgift för att prova en betydande teknik; att kunna felsöka och utvärdera vad som gått bra. Att lära sig om förädling handlar mycket om att prova, analysera och prova igen.

Arbetssätt

Teori balanseras med praktiska moment samt delande samtal kring erfarenheter och idéer.

Litteratur och material

Kursledarnas eget material. Smakprover ingår i kurskostnaden.

Kursledare

Martin Hollmer

– Folkbildning och delande är grundpelare i hållbar matproduktion - i köket, laboratoriet, logistiken såväl som på fältet.

Martin Hollmer intresserar sig för hur produktion och förädling av mat kan göras mer hållbar. Han odlar för självhushåll och försäljning samt föreläser om fermentering och vilda ätliga växter. Till vardags arbetar han i en kooperativ ekolivs, och är med i förädlingsdelen av det matsvinnsfokuserade ResursRestaurangen.

Martin Hollmer

Anne Franze-Jordanov

Artiom Kosel

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kurs.goteborg@folkuniversitetet.se

Tid
01 feb 2022 - 15 feb 2022
Ti 18:00 - 20:15
Tillfällen
3
Plats
Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
9
Kurs-ID
1119423
Pris
1450 kr