Fågelskådning – fåglarnas återkomst

Plats Göteborg

På våren återvänder flyttfåglarna till Norden för att häcka. Fåglarna från Europa kommer tidigt, de från tropikerna sent på våren. Vårsträcket pågår därför under flera månader. Var med och spana in fåglarnas återkomst!

Boka kursen nu

Mål och målgrupp

Den här kursen i fågelskådning vänder sig till dig som är nyfiken på fåglar. Du kommer att lära dig massor om olika fåglar, var du kan förvänta dig att se dem och hur du känner igen dem på utseende, beteende och läte. Målsättningen är att du som deltagare dels ska kunna berika dina naturpromenader och dels att öka dina kunskaper om de kvaliteter i vardagsnaturen vi måste värna om vi vill omge oss med ett rikt fågelliv.


Innehåll

Kursen omfattar tre träffar. I kursen pratar vi bland annat om:
  • Fåglarnas utveckling, systematik och byggnad
  • Fåglarnas beteenden och läten
  • Fåglarnas ekologi
  • Artbestämning av rovfåglar i flykten
  • Naturvård
  • Fåglarnas flyttningsstrategier, varför de flyttar och hur de hittar vägen


Arbetssätt

Kursens är förlagd till naturområden nära staden. Här bekantar vi oss med fåglarna i vardagsnaturen. Ta gärna med egen fika/matsäck om du önskar.

Kursdagar och tider

Ett kurstillfälle per månad. Kursen äger rum följande datum:

  • Lördag 26 mars 08.00-12.00, Brudarebacken
  • Lördag 9 april kl 08.00-12.00, Brudarebacken
  • Lördag 14 maj kl 08.00-12.00, Brudarebacken

Vägbeskrivning

För dig som åker kommunalt: Spårvagnlinje 5 till hållplats Töpelsgatan. Därifrån är det 1,5 km promenad utmed Töpelsgatan ost/sydost. Följ sedan skyltarna mot Brudaremossen/Brudarebacken skidbacke.

Kursmaterial

Kurslitteratur ingår inte i kursavgiften. Kursledaren informerar om litteraturen vid första kurstillfället.

Kursledare

Leif Lithander

– Fåglar är fantastiska. Ju mer man känner till om dem, desto mer finns det kvar att upptäcka. De utgör en outtömlig källa till fascination. Genom den här kursen hoppas jag kunna förmedla något av den förundran jag själv känner inför våra befjädrade medvarelser.

Leif Lithander är naturvårdsintendent vid Göteborgs Naturhistoriska Museum och doktorand vid Institutionen för biologi och miljövetenskaper vid Göteborgs universitet. Huvudrollen i hans forskningsprojekt innehas naturligtvis av en fågel – nämligen den vitryggiga hackspetten.

Leifs största intresse har sedan barndomen varit frågor relaterade till naturen. Fåglar fångade tidigt hans fascination, och idag utgör de en stor del av både hans yrkesliv, men också fritid. Leif Lithander är kursledare för kursen Fågelskådning i staden – fåglar är fantastiska.

Leif Lithander

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kurs.goteborg@folkuniversitetet.se

Tid
26 mar 2022 - 14 maj 2022
Lö 08:00 - 12:00
Tillfällen
3
Plats
Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
15
Kurs-ID
1117385
Pris
1450 kr