Fågelskådning: ugglor, spettar, gäss– distans live

Plats Distans

Ugglan gäckar och skapar nyfikenhet med sitt skarpa läte, sin mäktiga gestalt och ljudlösa vingslag. Familjen hackspettar, med göktyta och gråspett, samt gäss i långa streck – få värdefull kunskap för vistelser ute! Distans live

Boka kursen nu

Kursen ges via Zoom

Kursen kommer att ges via Zoom. Du får en länk för anslutning senast dagen före kursstart.

Introduktion

Det finns nio olika ugglearter i Sverige och under vårvintern finns goda chanser att höra och se en och annan. Februari till april är bra månader för att lyssna och spana. Strigidae är det latinska namnet för ugglefamiljen.

Familjen hackspettar, omfattar flera intressanta arter att lära mer om, som göktyta, gråspett, gröngöling med flera. Gäss – fjällgås, sädgås, spetsbergsgås eller bläsgås … Gässen ses ofta i mängd, flygandes eller betandes. Om du lär dig kännetecken för att kunna särskilja de olika arterna blir det roligare och mer spännande att titta på denna flockfågel!

Innehåll

Vi går igenom skillnader mellan olika arter, igenkänning, lokaler och artbestämning. Du får också lära dig mer om partnersökning, revir boplatser, födointag. Hot och miljö. Viltvård.

Målgrupp

Kursen passar såväl dig med ett nyväckt intresse för fåglar, som dig med tidigare erfarenhet och kunskap.

Kursdatum

Kursen ges via Zoom i realtid och är på två tillfällen, 7/3 och 21/3. Kursen följs upp av ett fristående tillfälle i fält 23/4 då vi tittar på hackspettar och gäss i Hjälstaviken, se vidare den kursen.

Kursmaterial

Ett kurskompendium skickas ut per mejl före kursstart.

Kursledaren

Gigi Sahlstrand arbetar heltid som fågelguide, både i Sverige och utomlands. Hon har länge varit aktiv i Stockholmsornitologerna. Läs mer nedan!

Kursledare

Gigi Sahlstrand

”Sommaren 2012 lämnade jag IT branschen för att satsa på min hobby, fågelskådning – det roligaste som finns! Det var ett av de modigaste och bästa beslut jag har tagit i mitt liv. Det finns få professionella fågelskådare i Sverige och jag är den enda kvinnan.”

År 2010 fick Gigi BirdLife Sveriges fina utmärkelse “Silvertärnan” för bland annat sitt engagemang att stötta nybörjare, främst kvinnor, att komma igång med fågelskådning.

I februari 2009 tog hon initiativet att starta det kvinnliga nationella nätverket Rapphönan som har bidraget till många nya skådare och fått stor publicitet i media.

Det prestigefulla ”Rosenbergpriset” fick författarkollegan Eva Stenvång-Lindqvist och Gigi år 2012 för boken “Börja skåda fågel”. Under våren 2017 medverkade hon som domare i den populära serien “Det stora fågeläventyret” på SVT 1. Programmet blev senare nominerat till Kristallengalan. 

Giggi Sahlstrand

Har du frågor?

Kontakta Kundtjänst i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Tid
07 mar 2022 - 21 mar 2022
Må 18:00 - 20:15
Tillfällen
2
Studietimmar
6
Kurs-ID
1117024
Pris
900 kr