Från jord till bord - ätbart och hållbart!

Plats Södertälje

Är du nyfiken på växter, trädgård & hur du odlar din egen mat? I den här kursen får du, med fokus på hållbarhet, grundläggande praktisk kunskap i hur du på bästa sätt lyckas med din ätbara odling, förädling och skörd!

Boka kursen nu

Vem kan gå kursen?

Kursen vänder sig till dig som vill lära dig mer om hur du praktiskt odlar ätbart och hållbart i din egen trädgård samt hur du sedan tar tillvara på dina produkter

Mål

Att vidga dina kunskaper om odling och kunna bemästra jordar, fröer, omskolning, uppdrivning i din trädgård men också hur du på bästa sätt tar till vara på grönsaker och fruk för inläggning och torkning

Kursinnehåll

Att odla sin egen mat är både roligt och spännande, dessutom ger det massor av nya smaker och härlig rekreation. Under dag ett får du bland annat praktisk kunskap i hur du på bästa sätt får fart på odlingarna i början av säsongen. Vi går igenom sådd, vilken jord som lämpar sig, sådjup, temperatur och ljus. Kursledare för första kurstillfället är Daniel Björklund Jonsson.

Under det andra kurstillfället går vi igenom omskolning, frilandssådd, utplantering, växtföljd. Kursledare är Johan Hellqvist

Under tredje kurstillfället lär du dig olika metoder för att ta till vara på grönsaker och frukt för att förlänga hållbarheten. Vi kommer att torka, mjölksyra och göra olika inläggningar mm. Här får deltagarna gärna ta med sig grönsaker som har odlats hemma för att få inspiration och tips till att ta hand om produkterna. Kursledare är Magdalena Stenius.

Utbildningen sker i nyrenoverade växthus på vackra Skillebyholm och de praktiska momenten varvas med teori på ett naturligt sätt. Ta med arbetskläder för väder då vi kommer vara både ute och inne i växthusen.

Kursupplägg

Kursen hålls under tre lördagar, vardera tillfälle á fem timmar. Kursen äger rum 28 mars, 17 maj och 19 sept. Möjlighet att endast boka in sig på ett tillfälle/en dag finns. Kostnad per tillfälle är 950kr. Vid bokning av samtliga tre tillfällen erhålls en rabatt på 150kr samt en gåva från Skillebyholm

Fortsättningsmöjligheter

Vi erbjuder fortsättningskurser till alla pågående kurser. Vår ambition är att du skall få samma tid, lärare och lokal på din fortsättningskurs som du hade tidigare.

Kursintyg

Vid begäran skriver vi gärna ett kursintyg för aktuell kurs vid 75 procents närvaro.

Om kursledarrna:

Daniel Björklund Jonsson är verksamhetsledare för Skillebyholms trädgårdsutbildningar där han själv utbildade sig på 90-talet. Daniel har 20 års praktisk erfarenhet av biodynamisk grönsaksodling och trädgårdsskötsel från bl.a Rosendals trädgård, Lärjeåns trädgård (Rosendals systerträdgård i Göteborg som han grundade år 2000), Stigbyskolan och nu Skillebyholms trädgårdsmästarutbildning. Sedan 2004 har han utbildat inom dessa områden på olika platser i Sverige.

Magdalena Stenius driver tillsammans med fem kollegor företaget Varma Sverige AB som bland annat driver restaurangen Varma kök på Skillebyholm. Restaurangen serverar en vegetarisk lunchbuffé med så mycket lokala råvaror som möjligt. Till verksamheten hör en småskalig produktion av mjölksyrade grönsaker samt ett måltidssystem.

Johan Hellqvist, trädgårdsmästare och lärare på Skillebyholm. Johan är ansvarig för den lite mer storskaliga grönsaksodlingen på Skillebyholm och även för de betydelsefulla ”kompostlimporna”, som i högsta grad bidrar till kvaliteten på det som odlas.

Kursledare

Daniel Björklund Jonsson

Tid
28 mar 2020 - 19 sep 2020
Lö 10:00 - 15:00
Sö 10:00 - 15:00
Tillfällen
3
Plats
Skillebyholm, 15391 Södertälje
Visa på karta
Studietimmar
18
Kurs-ID
1046057
Fåtal platser kvar
Pris
2700 kr