Vem kan gå kursen?
Kursen vänder sig till dig som vill komma igång med biodling och lära dig om hur du på ett bra vis tar hand om bin som privat biodlare.
Mål
Målet med kursen är att kursdeltagaren vid genomförd kurs teoretiskt ska känna till
- Vad som krävs för uppfylla det ekologiska reglerna inom biodling.
- Bisamhällets årsrytm.
- Material och utrustning som används i biodling.
- Hur ett bisamhälle kan skötas.
- Honungshantering
Kursinnehåll
Kursen går igenom själva bisamhället, vilka olika bin som finns och vilken utrustning du behöver för att starta upp. Du får också veta vad som gäller för biodling i Sverige, etik och skyldigheter. Biskötsel över året gås igenom och du får information om bisjukdomar, nektarflöde och pollinering. Till slut tar vi även upp honung, hur den ”skördas”, slungas och behandlas, samt information om andra biprodukter. Vid avslutad kurs har du teoretisk kunskap för att starta upp en egen kupa.
Kursinnehåll ekologisk biodling:- Biskötsel i Sverige – vad behövs för att börja
- Bisamhället
- Binas biologi, biraser
- Bikupor och utrustning
- Biskötsel genom året vår, sommar, höst
- Bisjukdomar
- Nektarflöde och pollinering
- Honung och andra produkter
- Honung – slungning och behandling – skötsel av biredskap
Besök vid kursledarens bikupor och vid gynnsamt väder även öppning/visning av kuporna.
Kursupplägg
Kursen hålls under två tillfällen á fem timmar, totalt 10 studietimmar den 14 mars samt den 17 aprill.
Om kursledaren:
Niklas Nyström driver sedan flera år tillbaka Lugnets Bigårdar som är ett litet biodlingsföretag som ligger i Mölnbo, Sörmland. Honungen från Lugnets Bigårdar är lokalbestämd, dvs att honungen kommer från kupor som finns på den ort som det står på etiketten. Produktionen är ekologisk och ansluten till KRAV.
Kursledare
Niklas Nyström
Niklas Nyström har varit biodlare sedan 2004. Det som fick honom att ta steget till att börja var fascinationen för bisamhället.
Niklas är yrkesbiodlare sedan 2007. Har gått en gymnasial yrkesbiodlarutbildning och i dagsläget finns det ungefär 150 bisamhällen i företaget. Biodlingen drivs med ekologiska metoder och är certifierad av KRAV.
Han är även lärare i biodling på Vårdinge Folkhögskola.

Har du frågor?
Kontakta Kundtjänst i Södertälje