Trädgårdsåret fortsättningskurs

Plats Göteborg

Välkommen till en levande trädgård året runt! Här fokuserar vi på vad som händer i trädgården månad för månad. Lär dig mer om bland annat plantering, skötsel, beskärning och odling.

Boka nu

Målgrupp

Kursen är för dig som året om vill njuta av och leva med trädgård och odling av ätbart. Kursen passar också dig som funderar på att bli yrkesverksam inom området trädgård i någon utsträckning, eftersom du har stor nytta av den förståelse och de färdigheter du som deltagare får med dig. 

Fortsättningskursen vänder sig till dig som gått grundkursen Trädgårdsåret – skötsel och odling året runt, eller på annat sätt tillägnat dig motsvarande kunskaper. Kontakta oss gärna om du du har frågor.

Mål

Målet med kursen är att du ska få kunskap och förståelse för hur årstiderna påverkar trädgården och de olika behoven av skötsel under året. Du får lära dig varför, när och hur du tar hand om din trädgård och alla växter. Vi går också igenom hur du kan odla på bästa sätt, både för att maximera skörd men också för trädgårdens bästa. Vidare får du lära dig att skapa en skötselkalender att utgå ifrån där njutning, betraktelser och sysslor kan varvas och fördelas över årets alla månader.

Innehåll

Kursinnehållet är upplagt månad för månad. I denna kursomgång går vi igenom sensommar, höst och vinter. Vi fokuserar på:

 • Trädgårdsskötsel
 • Odling
 • Jorden
 • Sådd
 • Plantering
 • Nyttodjuren
 • Njuta av i trädgården
 • Aktuellt och speciellt för trädgården
 • Vi tar också upp områden som är av speciellt intresse för deltagarna

Arbetssätt

Vi träffas ca en gång per månad på Folkuniversitetet. Kursinnehållet är upplagt månad för månad.

Kursledaren presenterar information och lär ut inom olika ämnesområden. Tillsammans knyter vi i gruppen an till varandras tidigare erfarenheter och funderingar runt egna och offentliga trädgårdar och parker. Vi omvandlar kunskap till färdigheter genom att gå igenom en del information även praktiskt.

Litteratur/material

Du behöver inte köpa någon kursbok. Kursledaren håller presentationen utifrån sitt eget material och du kan med fördel föra anteckningar så att du har lite noteringar att ta fram när det blir dags att friska upp minnet innan det är dags att arbeta i praktiken på hemmaplan.

Kursledare

Anette Altré

– Jag vill inspirera och motivera deltagarna att använda sig av den inneboende, kraftfulla förmågan att påverka sitt välbefinnande på alla möjliga plan med hjälp av trädgård, växter och allt som hör därtill.

Jag är informatör till yrket och har ett stort intresse för trädgård samt livskvalitet och hälsa i förhållande till detta. Jag har drivit företaget Drömträdgården sedan 2004 då jag utbildade mig inom trädgård i Höör. 

På Drömträdgården erbjuder jag trädgårdsdesign och konsultationer. Jag tar ljussättningsuppdrag, håller föreläsningar, kurser, utbildningar och olika arrangemang både i egen regi och för andra uppdragsgivare. Jag utför även anläggning, beskärning och skötsel av trädgårdar.

En stor bredd av ämnen intresserar mig och jag håller gärna föredrag och kurser i alla tänkbara ämnen som har med trädgårdsdesign att göra. Det kan vara hur man skapar sin egen drömträdgård, hur man kan skapa vackra planteringar och välja växter, hur man bäst värnar jorden och våra nyttoinsekter och djur, odling i form av köksträdgård eller rabatter, beskärning eller hur man ljussätter i trädgården. Oavsett vilket ämnet är så är mötet med deltagarna något av det roligaste jag vet!

Anett Altré

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Kursperiod
20 aug 2024 - 3 dec 2024
Tisdag
Antal tillfällen
5
Första tillfället
tis 20 aug 2024 kl 18:00-20:30
 • tis 24 sep 2024 kl 18:00 - 20:30
 • tis 22 okt 2024 kl 18:00 - 20:30
 • tis 19 nov 2024 kl 18:00 - 20:30
 • tis 3 dec 2024 kl 18:00 - 20:30
Plats
Norra Allégatan 6, 41301 GÖTEBORG
Visa på karta
Studietimmar
15
Kurs-ID
308998
Pris
2275 kr