Workshop: Honung och honungsprovning

Plats Göteborg

Honung är en underbar naturprodukt med oändlig variation som förtjänar att beskrivas med samma kunskap, kreativitet och glädje som vin eller whiskey. Välkommen på en spännande och kunskapsrik smakprovningsresa full med kunskap om honung, bin och biodling!

Boka nu

Målgrupp

Denna kortkurs vänder sig till dig som vill lära dig om honung och dess egenskaper.

Mål

Efter kvällen vet du vad honung är och vad som skiljer högkvalitativ honung från annan. Du har fått prova och jämföra olika sorters honung och har lärt dig vad som påverkar smak och utseende. Du får även öva dig i att sätta ord på honungens många egenskaper. 

Innehåll

• En säsong och en plats konserverad i en burk. Vilka faktorer avgör hur honungen ser ut, smakar, doftar och beter sig?

• Hur skördas honung – en kort resa genom historien och jorden runt på några minuter.

• Vi reder ut några begrepp: nektar, lushonung, honungsdagg, sorthonung, smaksatt honung, fejkhonung, ekologisk honung, medicinsk honung.

• Hur ska honung hanteras för att behålla sin kvalitet?

• Går det att skilja riktig honung från förfalskad? 

• Honungsprovning: Du får smaka på ett urval av honung och lära dig bedöma dem efter konstens alla regler.

Arbetssätt

Kort föreläsning där frågor är mycket välkomna. Under kvällens andra del får deltagarna öva sig i att smaka och beskriva honung. 

 

Kursledare

Kerstin Namuth

– Livet med bin är så mycket rikare! Kerstin Namuth är biodlare med egen stadsbigård. Hon håller nybörjarkurser i biodling och föreläser om bi-relaterade ämnen men är också erfaren pedagog inom språk och digital utveckling. För Kerstin är biodlingen en passion som bara växer sig större ju mer hon sysslar med den.

– Biodlingen blir så allomfattande. Från själva bina och honungshanteringen till pollinatörsvänlig odling, framställning av biodlingsprodukter, snickeri i bigården och mer teoretiska ämnen såsom historia och biodling i världen. Möjligheterna till förkovring och utveckling är oändliga. Hela biodlar-communityn är otroligt kunskapstörstande och generösa med att dela och sprida kunskap.

Kerstin är godkänd biodlare, är utbildningsansvarig i Göteborgs och Bohusläns biodlardistrikt (från Mölndal till norska gränsen) och sitter i styrelsen för Sveriges biodlares riksförbund som organiserar Sveriges ca. 14.000 hobbybiodlare.

Kerstin Namuth är kursledare på Folkuniversitetet i Göteborg.

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Göteborg

info.gbg@folkuniversitetet.se

Kursperiod
17 jun 2024 - 17 jun 2024
Måndag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
mån 17 jun 2024 kl 18:00-20:30
Plats
Norra Allégatan 6, 41301 GÖTEBORG
Visa på karta
Studietimmar
3
Kurs-ID
307142
Pris
425 kr