Diplomerad Trädgårdskonsult

Plats Göteborg

Vill du arbeta med eller starta eget inom trädgårdsdesign, odling, skötsel och trädgårdsanläggning? Här får du en grundläggande utbildning med stort fokus på hållbarhet.

Boka kursen nu
På den här diplomkursen får du en bred grundutbildning som ger dig möjlighet att arbeta inom ett flertal olika områden när det gäller trädgård och odling. Du ges också kunskap i företagande och ekonomi, något som är viktigt antingen du arbetar som anställd eller startar eget. Vi gör flera studiebesök hos yrkesodlare och i privatträdgårdar, där du får ta del av kunskap och tips samt knyta viktiga kontakter.

Målgrupp

Utbildningen vänder sig till dig som vill bli yrkesverksam inom trädgård och/eller odling i någon form, eller till dig som vill få djupare kunskaper inom trädgårdsnäringen. Utbildningen är också en bra grund för vidare studier på exempelvis folkhögskola eller yrkeshögskola. Inga förkunskaper krävs.

Mål

Efter avslutad utbildning ska du ha bred och grundläggande kunskap inom trädgård och odling. Du har fått lära dig om bland annat utformning, odling, anläggning, växtkunskap, skötsel och beskärning, allt utifrån ett ekologiskt och hållbart perspektiv. Du ska ha fått kunskap om design och utformning, förståelse för årstidernas påverkan, de olika behoven av skötsel under året, hur man odlar för att maximera skörd men också för trädgårdens bästa. .

Innehåll

Utbildningen består av platsbundna träffar i form av teori, praktik och studiebesök. Som ett moment i utbildningen ingår också ett diplomeringsarbete som vi tillsammans går igenom i slutet på kursen. Under kursens gång lägger vi stor vikt vid det hållbara och ekologiska perspektivet. Också det lustfyllda och kreativa skapandet och målsättningen att njuta av odlingar och trädgårdar har sin plats i denna kurs.

Utbildningen är uppdelad på följande huvudområden:
  • Odling av ätbara grödor på friland och i växthus. Jord, sådd, odling.
  • Växtkunskap
  • Skötsel, skötselplaner och årshjul
  • Trädgårdsdesign och anläggning
  • Beskärning
  • Nyttodjur
  • Ekonomi och egenföretagande
  • Diplomeringsuppgift

Arbetssätt

Teori, praktik, övningar och studiebesök.

Kursmaterial

Kursledarens eget material. Övrig kurslitteratur meddelas innan kursstart.

Övrigt

För att bli diplomerad krävs att du har gjort diplomeringsuppgiften samt att du har minst 75% närvaro. Du är själv ansvarig för att ta dig till de olika studiebesöksplatserna men vi försöker givetvis att ordna samåkning i så stor utsträckning det går.
Kursen är på totalt 10 tillfällen men löper över 11 veckor då det kommer att vara uppehåll under en vecka under kursens gång, vi återkommer om vilken vid kursstart.

Gratis prova-på

Den 31 augusti erbjuder vi en gratis prova på, där du får träffa kursledaren och ställa frågor. Anmäl dig separat till detta via länken längst ner på denna kurssida.

Kursledare

Anette Altré

– Jag vill inspirera och motivera deltagarna att använda sig av den inneboende, kraftfulla förmågan att påverka sitt välbefinnande på alla möjliga plan med hjälp av trädgård, växter och allt som hör därtill.

Jag är informatör till yrket och har ett stort intresse för trädgård samt livskvalitet och hälsa i förhållande till detta. Jag har drivit företaget Drömträdgården sedan 2004 då jag utbildade mig inom trädgård i Höör. 

På Drömträdgården erbjuder jag trädgårdsdesign och konsultationer. Jag tar ljussättningsuppdrag, håller föreläsningar, kurser, utbildningar och olika arrangemang både i egen regi och för andra uppdragsgivare. Jag utför även anläggning, beskärning och skötsel av trädgårdar.

En stor bredd av ämnen intresserar mig och jag håller gärna föredrag och kurser i alla tänkbara ämnen som har med trädgårdsdesign att göra. Det kan vara hur man skapar sin egen drömträdgård, hur man kan skapa vackra planteringar och välja växter, hur man bäst värnar jorden och våra nyttoinsekter och djur, odling i form av köksträdgård eller rabatter, beskärning eller hur man ljussätter i trädgården. Oavsett vilket ämnet är så är mötet med deltagarna något av det roligaste jag vet!

Anett Altré

Mats Henriksson

– Det är inga problem att räkna ut sina kostnader. Det är bara att lägga till 10 % på sina intäkter.

Detta citat kan jag själv inte ta äran åt mig för, men jag vill avdramatisera och minska den respekt för ämnet redovisning/bokföring som många deltagare kan ha. Jag har arbetat med undervisning i ekonomiämnen sedan 90-talet. Samtidigt har jag arbetat i det privata näringslivet med AB:n, Ekonomiska Föreningar, Stiftelser, Handelsbolag och Enskilda näringsidkare.

Mats Henriksson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kurs.goteborg@folkuniversitetet.se

Tid
21 sep 2022 - 30 nov 2022
On 09:00 - 16:30
Tillfällen
10
Plats
Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
90
Kurs-ID
1138510
Pris
17500 kr