Biodling för nybörjare

Plats Göteborg

Vill du lära dig mer om bin och om hur bisamhällen fungerar? Vill du kanske till och med skaffa dig några egna bikupor? Här är grundkursen för dig.

Boka reservplats

Alla kan ha bin, även du som bor i lägenhet. Denna kurs i biodling omfattar både teori och praktik, de praktiska momenten ges i en bigård i Kungsladugård. Kursen genomförs i samverkan med Göteborgs biodlarförening.

Mål/Målgrupp

Kursen vänder sig både till den naturintresserade som bara vill lära sig om bin och den som längtar efter några egna kupor.

Målet är att lära dig biodlingens grunder och syftar till att du ska kunna komma gå igång med egna bin den kommande våren. Du får kunskap och självförtroende att starta med biodling genom att både i teori och i praktik gå igenom biårets olika moment. Du får även lära dig att förstå hur bisamhället fungerar och lära sig tyda de tecken samhället visar så att rätt åtgärder sätts in.

Innehåll

Kursen är uppdelad på sex teoriavsnitt och två praktikträffar i bigården och innehåller moment som:

  • Biåret och bisamhällets individer
  • Att skaffa bin och att umgås med bina
  • Kupans uppbyggnad och tillverkning av ramar
  • Drottningodling och parningssamhälle
  • Bisjukdomar och bekämpning
  • Att skörda honung

Arbetssätt

Lärarledda föreläsningar och diskussioner samt praktik i bigård.

Kursen är uppdelad på sex teoriavsnitt som äger rum i Folkuniversitetets lokaler på vardagskvällar och fyra praktikträffar i bigården på söndagar.

Teori måndagar 18:00-21:00
1) 28/2
2) 7/3
3) 14/3
4) 21/3
5) 28/3
6) 4/4

Praktik söndagar 11:00-13:15
7) 10/4 Vårinspektion och utökning
8) 19/6 Honungsskörd

Kursmaterial

Deltagarutskrifter av föreläsningsmaterialet och utskrifter av SBRs material kring Sjukdomsbekämpning, Avläggarproduktion, mm.

Kursledare

Mikael Lagerman

– Jag gillar biodling för den harmoni och vila för hjärnan det ger att pyssla med bina och för alla de intressanta och inspirerande mäniskor man träffar.

Mikael Lagerman är biodlare med egna bin uppe i Kungsladugård sedan 2005, mitt i Majorna i Göteborgs gamla arbetarkvarter. Han producerar upp till 300 kg city-honung per år på åtta samhällen. Utöver den ekologiska biskötseln föreläser han om bin och natur, ger nybörjarkurser, hämtar svärmar och föder upp nya bisamhällen för att hjälpa till att möta Sveriges behov av fördubbling.

Han är dessutom av Länsstyrelsen tillförordnad Bi tillsyningsman för Stensjön och Fässbergs församlingar, som en del av sjukdomsbekämpningen bland bin. Sedan 2005 är Mikael ordförande för Göteborgs biodlarförening och han stöttar sedan 2012 Göteborgsoperans takbin.

Mikael Lagerman

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kurs.goteborg@folkuniversitetet.se

Tid
28 feb 2022 - 19 jun 2022
Tillfällen
8
Plats
Norra Allégatan 6, 40317 Göteborg
Visa på karta
Studietimmar
30
Kurs-ID
1115738
Pris
2250 kr