Biodling grundkurs Distans live

Plats Distans

Vill du få en ordentlig inblick i binas och biodlingens värld, men hittar ingen kurs där du bor? Då kan denna distanskurs vara lösningen.

Boka kursen nu

Mål/Målgrupp

Kursen är rätt för dig som vill komma igång med biodling från grunden. Eftersom kursen ges på distans behöver du ha tillgång till bin i din närhet för att kunna genomföra de praktiska momenten.
Har du redan egna bin, men det har inte blivit av att gå en kurs? Då är detta upplägg perfekt för dig.

Innehåll

  • Att bli biodlare – vad innebär det och vad krävs?
  • Biodlarens arbete under året
  • Binas biologi och livet i kupan
  • Bikupor, ramar och vax
  • Biodlarens olika redskap
  • Svärmar, avläggare och enkel drottningodling
  • Bihälsa
  • Honungshantering och biodlingens produkter
  • Miljö, ekotjänster och biväxter

Upplägg

Kursen ges helt på distans och vi har 10 träffar online, via verktyget Zoom. Till att börja med träffas vi varannan vecka och när säsongen kommit igång varje vecka.
Vid träffarna varvar vi korta föredrag med diskussioner, uppgifter och övningar.

För praktikmomenten får du ett häfte med uppdrag. Du genomför dem hos dina egna bin eller din mentor och vi diskuterar dina observationer, erfarenheter, bilder, eventuella filmklipp och frågor vid träffarna och i kursforumet.

Mellan träffarna har du tillgång till vår kursplattform Moodle där du hittar material, filmer och ett kursforum för kontakt med övriga i kursen.

Förutsättningar

Du behöver tillgång till bin och helst en mentor där du bor.

En dator med kamera, enkelt headset och bra internetuppkoppling. Mobiltelefon fungerar visserligen, men inte lika bra.

Med kallelsen får du information om hur du använder Zoom.

Zoom och Folkuniversitetetets kursplattform Moodle ingår i kurspriset. Kursboken finns att hämta som pdf, dock rekommenderar vi att du köper boken.

Övrigt

Kursen startar 16 mars och håller på till 8 juni. Paus veckan efter påsk (6/4) och under Kristi Himmelfärdsveckan (11/5).

Tips

Vi har också kurser på plats på Folkuniversitetet, välkommen att anmäla dig till en av dessa om du inte vill gå på distans. Vårens kurser publiceras senast 15 november så håll utkik!

Medverkande

Kerstin Namuth

– Livet med bin är så mycket rikare! Kerstin Namuth är biodlare med egen stadsbigård. Hon håller nybörjarkurser i biodling och föreläser om bi-relaterade ämnen men är också erfaren pedagog inom språk och digital utveckling. För Kerstin är biodlingen en passion som bara växer sig större ju mer hon sysslar med den.

– Biodlingen blir så allomfattande. Från själva bina och honungshanteringen till pollinatörsvänlig odling, framställning av biodlingsprodukter, snickeri i bigården och mer teoretiska ämnen såsom historia och biodling i världen. Möjligheterna till förkovring och utveckling är oändliga. Hela biodlar-communityn är otroligt kunskapstörstande och generösa med att dela och sprida kunskap.

Kerstin Namuth

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kundcenter.vast@folkuniversitetet.se

Tid
16 mar 2021 - 08 jun 2021
Ti 17:30 - 20:00
Tillfällen
10
Studietimmar
30
Kurs-ID
1086757
Pris
2350 kr