Målgrupp
Kursen är en yrkestutbildning och riktar sig till dig som vill framföra fartyg kommersiellt, ex: taxibåt, sightseeingbåt, segelcharter, RIB-charter, fiskecharter m.m. Den passar även för dig som har fritidsbåt och vill fördjupa dina kunskaper.
Mål
Målet är att du ska få de kunskper som krävs för att kunna framföra fartyg upp till 20 bruttoregisterton i inre fart, och medföra max 12 passagerare. 20 bruttoregisterton är ett invändigt volymmått och kan generellt likställas med 40-45 fots flybridgemotorbåt eller ca 50 fots segelbåt.
Förkunskaper
Den här kursen är en fortsättningskurs och riktar sig till dig som har Kustskepparintyg och VHF.
Innehåll
• Bryggtjänst och navigation
• Bryggtjänst och radar
• Miljö- och fartygsteknik
• Säkerhet och brandskydd
• Säkerhet, hälso- och sjukvård
• Säkerhet och personlig säkerhet
• Åtgärder i nödsituationer
• Författning
Efter avslutad kurs ska du avlägga prov för intyg via NFB. Datum för provtillfälle meddelas av kursledaren eller Folkuniversitetet.
Kursmaterial
Kurslitteratur ingår inte i priset för kursen. Information om kurslitteratur får du i kallelsen eller vid första kurstillfället.
Examinationsavgift 1300 :- per prov tillkommer och tas ut av Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) som anordnar provet. Avgiften betalas vid provtillfället.
Examinationen
Examinationen äger rum på Sjöfartshögskolan i Kalmar. Läkarintyg medtages som visar att man har normal hörsel, syn och färgseende. Kostnad för examination 1300 kr.
Denna kursplan följer Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning och behörigheter för sjöpersonal.
Kursledare
Christer Rosenqvist
Jag växte upp 50 meter från Kalmarssundet, där mitt föräldrahem låg. Intresset för segelbåtar växte sedan barnsben vid 7-8 årsåldern. Jag har alltid haft båt och seglat mycket i Stockholms skärgård, runt Gotland och i Blekinge.
Det är en enorm frihetskänsla man känner när man är ute på sjön, en frihetskänsla som måste vara under ansvar!
Jag undervisar sedan drygt 10 år i alla möjliga navigationskurser: från Förarintyg och Kustskepparintyg, till mer specifika kurser som Kanalintyg, VHF och Fartygsbefäl klass 8.
Det är jättekul att undervisa. De som går en navigationskurs har ett brinnande intresse och tillsammans har de riktigt roligt. Åldern spelar ingen roll, den yngste deltagare har varit 15 år, den äldste en 80-åring som började utbilda sig och intresset höll i sig så att han till slut genomgick alla kurser, inklusive Fartygsbefäl klass 8.
Många utbildar sig för nöjes skull, för att få möjlighet att vara på havet och föra en båt, vissa av dem börjar sedan ta betalt för att köra folk eller varor. Jag har t.ex. utbildat personalen på taxibolag.
Den som är intresserad av att vara ute på sjön får vidga sina vyer och förstå villkoren på sjön. Man ska kunna tolka utprickningen, veta hur grunden ser ut och vem som väjer för vem.
Det är en självkänsla att veta detta när man är ute.
Har du frågor?
Kontakta Folkuniversitetet i Kalmar