Kanalintyg och utsjöskepparintyg

Plats Kalmar

Vill du ge dig ut med egen båt på Europas inre vattenvägar, floder och kanaler? Då har du hittat rätt kurs för just dig! Med ett kanal- och utsjöskepparintyg kan du tryggt ge dig ut på exempelvis medelhavet och njuta av ditt båtliv.

Boka nu

Mål

Målet med utbildningen är att du ska få så pass goda kunskaper att du kan genomföra en längre resa med fritidsfartyg utmed kontinenter och på Europas inre vattenvägar. 

Förkunskaper

För att gå kursen måste du ha godkänt Kustskepparintyg samt genomfört båtpraktik. 

Kursinnehåll

Detta ingår i kursen:

 • Långfärdsbåten och skeppsbiblioteket
 • Grundläggande navigation & tidvatten
 • Tidvatten: höjd- och tidberäkningar
 • Tidvatten: ström
 • Väder/oväder
 • Säker båt: motor, rigg, elsystem, m.m.
 • Elektroniska hjälpmedel
 • Hamnar och kanaler


Teoretiska genomgångar varvas med praktiska övningar och repitition. Efter avslutad kurs kan du avlägga prov för intyg via NFB. Datum för provtillfälle meddelas av kursledaren eller Folkuniversitetet.

Kurslitteratur

Kurslitteratur ingår inte i priset för kursen. Information om kurslitteratur får du i kallelsen eller vid första kurstillfället.
Examinationsavgift 625 :- per prov tillkommer och tas ut av Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) som anordnar provet. Avgiften betalas vid provtillfället.

Kursledare

Christer Rosenqvist

Jag växte upp 50 meter från Kalmarssundet, där mitt föräldrahem låg. Intresset för segelbåtar växte sedan barnsben vid 7-8 årsåldern. Jag har alltid haft båt och seglat mycket i Stockholms skärgård, runt Gotland och i Blekinge.

Det är en enorm frihetskänsla man känner när man är ute på sjön, en frihetskänsla som måste vara under ansvar!
Jag undervisar sedan drygt 10 år i alla möjliga navigationskurser: från Förarintyg och Kustskepparintyg, till mer specifika kurser som Kanalintyg, VHF och Fartygsbefäl klass 8.

Det är jättekul att undervisa. De som går en navigationskurs har ett brinnande intresse och tillsammans har de riktigt roligt. Åldern spelar ingen roll, den yngste deltagare har varit 15 år, den äldste en 80-åring som började utbilda sig och intresset höll i sig så att han till slut genomgick alla kurser, inklusive Fartygsbefäl klass 8.

Många utbildar sig för nöjes skull, för att få möjlighet att vara på havet och föra en båt, vissa av dem börjar sedan ta betalt för att köra folk eller varor. Jag har t.ex. utbildat personalen på taxibolag.

Den som är intresserad av att vara ute på sjön får vidga sina vyer och förstå villkoren på sjön. Man ska kunna tolka utprickningen, veta hur grunden ser ut och vem som väjer för vem.

Det är en självkänsla att veta detta när man är ute.

Christer Rosenqvist

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Kalmar

kundservice.syd@folkuniversitetet.se

Kursperiod
16 okt 2024 - 6 nov 2024
Onsdag
Antal tillfällen
4
Första tillfället
ons 16 okt 2024 kl 18:00-21:00
 • ons 23 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
 • ons 30 okt 2024 kl 18:00 - 21:00
 • ons 6 nov 2024 kl 18:00 - 21:00
Plats
Kaggensgatan 42, 39232 KALMAR
Visa på karta
Studietimmar
16
Kurs-ID
408072
Pris
1495 kr