VHF

Plats Kalmar

Vill du bli tryggare och känna dig säkrare till sjöss? En väl fungerande båtradio ökar säkerheten när du befinner dig på sjön eller havet! Välkommen att söka vår kurs i Kalmar för ett tryggare båtliv!

Boka nu

Mål

Målet är att du ska lära dig använda VHF-radio för att känna dig säkrare och tryggare ute till sjöss. Du lär dig kommunicera med andra via VHF och hur du använder VHF-radio i nödsituationer. 

Förkunskaper

Vi rekommenderar att du har förkunskaper motsvarande kursen i Förarintyg, men det är inget krav. 

Kursinnehåll

Denna kurs ger dig de kunskaper som krävs för att få använda VHF. Du kommer även få kännedom om digital VHF samt om GMDSS. Är du i sjönöd och har VHF så kan sjöräddningen pejla in din position exakt vid anrop. Det är något som mobiltelefonen ej klarar. 

Kursen går bland annat igenom följande:

  • VHF-systemet
  • Radiotrafik
  • GMDSS-systemet
  • Nöd, il och varning
  • Sjöräddningen
  • Föreskrifter
  • AIS

Efter avslutad kurs kan du avlägga prov för intyg via NFB. Datum för provtillfälle meddelas av kursledaren eller Folkuniversitetet. 

Kurslitteratur

Kurslitteratur ingår inte i priset för kursen. Information om kurslitteratur får du i kallelsen eller vid första kurstillfället.
Examinationsavgift 625 :- per prov tillkommer och tas ut av Nämnden för båtlivsutbildning (NFB) som anordnar provet. Avgiften betalas vid provtillfället.

Kursledare

Christer Rosenqvist

Jag växte upp 50 meter från Kalmarssundet, där mitt föräldrahem låg. Intresset för segelbåtar växte sedan barnsben vid 7-8 årsåldern. Jag har alltid haft båt och seglat mycket i Stockholms skärgård, runt Gotland och i Blekinge.

Det är en enorm frihetskänsla man känner när man är ute på sjön, en frihetskänsla som måste vara under ansvar!
Jag undervisar sedan drygt 10 år i alla möjliga navigationskurser: från Förarintyg och Kustskepparintyg, till mer specifika kurser som Kanalintyg, VHF och Fartygsbefäl klass 8.

Det är jättekul att undervisa. De som går en navigationskurs har ett brinnande intresse och tillsammans har de riktigt roligt. Åldern spelar ingen roll, den yngste deltagare har varit 15 år, den äldste en 80-åring som började utbilda sig och intresset höll i sig så att han till slut genomgick alla kurser, inklusive Fartygsbefäl klass 8.

Många utbildar sig för nöjes skull, för att få möjlighet att vara på havet och föra en båt, vissa av dem börjar sedan ta betalt för att köra folk eller varor. Jag har t.ex. utbildat personalen på taxibolag.

Den som är intresserad av att vara ute på sjön får vidga sina vyer och förstå villkoren på sjön. Man ska kunna tolka utprickningen, veta hur grunden ser ut och vem som väjer för vem.

Det är en självkänsla att veta detta när man är ute.

Christer Rosenqvist

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Kalmar

info.kalmar@folkuniversitetet.se

Kursperiod
25 sep 2024 - 9 okt 2024
Onsdag
Antal tillfällen
3
Första tillfället
ons 25 sep 2024 kl 18:00-20:15
  • ons 2 okt 2024 kl 18:00 - 20:15
  • ons 9 okt 2024 kl 18:00 - 20:15
Plats
Kaggensgatan 42, 39232 KALMAR
Visa på karta
Studietimmar
9
Kurs-ID
408070
Pris
995 kr