Kustskepparintyg

Plats Kalmar

Kustskepparintyget är kursen för dig som vill fördjupa dina navigationskunskaper ytterligare efter förarintyget.

Boka kursen nu

Mål

Målet är att kursen ska leda till ett godkänt prov för kustskepparintyg.

Förkunskaper

Kustskepparintyget är en påbyggnad på förarintyget. Förarintyg, grundkurs, är ett ovillkorligt förkunskapskrav för denna kurs.

Kursinnehåll

På kursen får du lära dig mer avancerad bestickföring och mörkernavigering. Du får även studera mer sjöväder och navigering utomskärs. Kustskepparintyget är ett krav för att få föra båt större än 12 x 4 m.

Kursen innehåller dessutom följande:

 • Kurs- och bärringskorrektioner
 • Metoder för positionsbestämning
 • Avdrifts- och strömberäkningar
 • Mörkernavigering
 • Fyrar och lanternor
 • Radar och GPS
 • Elektroniska sjökort

Kursmaterial

Kurslitteratur ingår inte i priset för kursen. Information om kurslitteratur får du i kallelsen eller vid första kurstillfället.

Examination följer direkt efter kursen och ingår inte i kursavgiften.

Obs! För att få gå upp i examen för Kustskepparintyget måste man ha blivit godkänd för Förarintyget samt styrka att man har genomgått praktikpass till sjöss. Dessutom måste man vara 15 år.

Med anledning av covid-19

Välkommen till Folkuniversitetet. Här vistas du i en trygg och säker utbildningsmiljö. För att förebygga spridningen av covid-19 är verksamheten anpassad efter Folkhälsomyndighetens föreskrifter och rekommendationer.
Vi har:

 • Minskat antal deltagare på kurserna samt ökat avståndet mellan sittplatserna i klassrummen för att kunna hålla ett säkert avstånd.
 • Tydligt skyltade lokaler för att undvika trängsel i entré, trapphus och korridorer.
 • Goda möjligheter till handtvätt med tvål och handsprit.
 • Frekvent städning av lokaler, framför allt toaletter, bordsytor, dörrhandtag och räcken.
Behöver du ett annat upplägg? Hör av dig! Vi tar fram skräddarsydda lösningar för alla typer av undervisning.

Kursledare

Christer Rosenqvist

Jag växte upp 50 meter från Kalmarssundet, där mitt föräldrahem låg. Intresset för segelbåtar växte sedan barnsben vid 7-8 årsåldern. Jag har alltid haft båt och seglat mycket i Stockholms skärgård, runt Gotland och i Blekinge.

Det är en enorm frihetskänsla man känner när man är ute på sjön, en frihetskänsla som måste vara under ansvar!
Jag undervisar sedan drygt 10 år i alla möjliga navigationskurser: från Förarintyg och Kustskepparintyg, till mer specifika kurser som Kanalintyg, VHF och Fartygsbefäl klass 8.

Det är jättekul att undervisa. De som går en navigationskurs har ett brinnande intresse och tillsammans har de riktigt roligt. Åldern spelar ingen roll, den yngste deltagare har varit 15 år, den äldste en 80-åring som började utbilda sig och intresset höll i sig så att han till slut genomgick alla kurser, inklusive Fartygsbefäl klass 8.

Många utbildar sig för nöjes skull, för att få möjlighet att vara på havet och föra en båt, vissa av dem börjar sedan ta betalt för att köra folk eller varor. Jag har t.ex. utbildat personalen på taxibolag.

Den som är intresserad av att vara ute på sjön får vidga sina vyer och förstå villkoren på sjön. Man ska kunna tolka utprickningen, veta hur grunden ser ut och vem som väjer för vem.

Det är en självkänsla att veta detta när man är ute.

Christer Rosenqvist

Har du frågor?

Kontakta Sanna Krizmanic

sanna.krizmanic@folkuniversitetet.se

Tid
01 nov 2021 - 06 dec 2021
Må 18:00 - 20:15
Tillfällen
6
Studietimmar
18
Kurs-ID
1100940
Pris
2495 kr