Maskinbefäl Klass 8 Distans

Plats Distans

En distanskurs för dig som vill använda mindre fartyg kommersiellt i din yrkesutövning med en maskinstyrka som överstiger 400 KW (ca 500 hkr). OBS! Inloggningsuppgifter skickas per mail efter det att avgiften är betald.

Varje deltagare studerar individuellt.

OBS: Under sommarmånaderna juni, juli och augusti kan återkoppling från kursledaren dröja i upp till en vecka.

Målgrupp

Den här kursen vänder sig till dig som vill framföra mindre fartyg kommersiellt, till exempel taxibåt, sightseeingbåt eller fiskecharter.

Mål

Efter godkänt resultat får du framföra fartyg med en maskinstyrka som överstiger 400 KW (ca 500 hkr).

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Innehåll

 • Maskinteknik:
  - dieselmotorns funktion
  - bränslen
  - drivsystem
  - hydraulik
  - bränslesystem
  - kylsystem
  - länsanordningar inklusive larm
  - brandsläckning inklusive larm
  - startsystem
 • Ellära
 • Styr- och reglerteknik
 • Drift och underhåll
 • Stabilitet

Arbetssätt

All kontakt med kursledaren och övriga deltagare sker via en kursplattform på nätet. Du måste ha tillgång till dator med Internetuppkoppling samt skrivare.

Kursen är uppdelad i nio studiepass. Efter vart tredje studiepass genomförs en webblektion med kursledaren och tidpunkten för dessa kan anpassas efter individuella önskemål. Allt arbetsmaterial finns samlat i kursen på kursplattformen med hänvisningar till vilka avsnitt i kursboken som ska läsas. Även de delprov och övningstentor som ingår i kursen ligger upplagda där.

Du har tillgång till kursen under ett år från kurskallelsedatumet.

Litteratur/material

Kursmaterial ingår i kursavgiften.

Examinationen

Examinationen äger rum på Chalmers Lindholmen, Göteborg. Det finns också möjlighet att göra tentamen hos någon av delegerande tentamensförrättare som finns i olika delar av Sverige. Läkarintyg medtages som visar att man har normal hörsel, syn och färgseende. Kostnad för examination ca 1.250:- (inkl moms).

Vid examinationen krävs giltigt läkarintyg, ej äldre än 2 år, med godkända värden för syn och hörsel.

Examination är nu också möjligt på distans. Information om hur examinationen kan göras lämnas i samband med materialutskicket från läraren.

Nöjd kund-garanti

Vi tillämpar nöjd kund-garanti på våra navigationskurser. Om du inte klarar ditt prov efter avslutad kurs, får du kostnadsfritt återigen få tillgång till kursen på webben under en månad.

Tips/Mervärde

De flesta försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg. Intyget stämplas i din intygsbok från NFB (Nämnden för båtlivsutbildning) efter godkänt prov.

Kompletterande prisinformation

Kursavgiften är inklusive moms (25%).

Kursen administreras av Folkuniversitetet i Göteborg.

OBS! Den här kursen bokar du genom att ringa eller mejla oss. Du hittar kontaktuppgifter längre ner på sidan.

Kursledare

Christer Magnusson

Christer Magnusson arbetar sedan många år tillbaka med nautiska utbildningar på olika nivåer, till största delen i samarbete med Folkuniversitetet genom ett eget framtaget koncept för distansstudier. Christer är förhörsförrättare för Förarintyg, Kustskepparintyg, Radarintyg och SRC-certifikat hos NFB (Nämnden för Båtlivsutbildning) samt tentamensförrättare på Chalmers för Fartygsbefäl klass 8 och Maskinbefäl klass 8. Han är också kursansvarig inom Sjöräddningssällskapet för utbildningarna Fartygsbefäl klass 8, Maskinbefäl klass 8 och SRC-certifikat.

Christer har skrivit läroböcker för nautiska utbildningar och har pedagogisk erfarenhet från trettio års lärarverksamhet inom gymnasieskolan. 

När Christer inte håller i utbildningar arbetar han som befälhavare på passagerarfartyg i norra Vänern och han har många år bakom sig som redare.

Christer Magnusson är lärare i navigation på Folkuniversitetet i Göteborg

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kurs.goteborg@folkuniversitetet.se

Tid
Löpande kursstart
Studietimmar
80
Kurs-ID
1127158
Pris
4790 kr