Fartygsbefäl Klass 8 Distans

Plats Distans

En distansutbildning för dig som använder mindre fartyg i din yrkesutövning och behöver behörighet som Fartygsbefäl klass VIII. OBS! Inloggningsuppgifter skickas per mail efter det att avgiften är betald.

Boka kursen nu

Varje deltagare studerar individuellt. Denna kursplan följer Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om utbildning och behörigheter för sjöpersonal.

OBS: Under sommarmånaderna juni, juli och augusti kan återkoppling från kursledaren dröja i upp till en vecka.

Målgrupp

Utbildningen riktar sig mot dig som vill framföra fartyg kommersiellt, ex: taxibåt, sightseeingbåt, segelcharter, RIB-charter, fiskecharter m.m.


Mål

Efter godkänt resultat får du rätt att framföra fartyg upp till 20 bruttoregisterton i inre fart.
20 bruttoregisterton är ett invändigt volymmått och kan generellt likställas med 40-45 fots flybridgemotorbåt eller ca 50 fots segelbåt.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs. Har du aktuella kunskaper från Förarintyget respektive Kustskepparintyget behöver du inte studera dessa moment (kursavgiften reduceras då).

Innehåll

  • Bryggtjänst och navigation
  • Bryggtjänst och radar
  • Miljö- och fartygsteknik
  • Säkerhet och brandskydd
  • Säkerhet, hälso- och sjukvård
  • Säkerhet och personlig säkerhet
  • Åtgärder i nödsituationer
  • Författning

Arbetssätt

Kontakten med läraren och de andra kursdeltagarna sker via en kursplattform på nätet. Du måste ha tillgång till dator med Internetuppkoppling samt skrivare.

Kursen är uppdelad i 18 studiepass. Efter varje avslutat studiepass genomförs en webblektion, där tiden kan anpassas efter individuella önskemål.

Du har tillgång till kursen under ett år från kurskallelsedatumet.

Allt arbetsmaterial finns samlat på kursplattformen med hänvisningar till vilka avsnitt i kursboken som skall läsas. Även de fyra övningsprov som ingår i kursen ligger upplagda där. Förutom studierna på egen hand tillbringar gruppen två heldagar på sjöräddningsstation i Karlstad för genomgång av de obligatoriska praktiska momenten.

Examinationen

Examinationen äger rum på Träffpunkt Sjöfart, Chalmers Lindholmen, Göteborg. Det finns också möjlighet att göra tentamen hos någon av de förordnade examinatorer som finns i olika delar av Sverige. Läkarintyg medtages som visar att man har normal hörsel, syn och färgseende. Kostnad för examination ca 1.250:- (inkl moms).

Examination är nu också möjligt på distans. Information om hur examinationen kan göras lämnas i samband med materialutskicket från läraren.

Litteratur/material

Avgift för kursmaterial tillkommer med 795 kronor. Summan inkluderar tryckt och digitalt läromedel, två sjökort, bestick samt frakt. Du har också alltid möjlighet att kontakta kursledaren för frågor.

Nöjd kund-garanti

Vi tillämpar nöjd kund-garanti på våra navigationskurser. Om du inte klarar ditt prov efter avslutad kurs, får du kostnadsfritt återigen få tillgång till kursen på webben under en månad.

Kursen administreras av Folkuniversitetet i Göteborg.

Kursledare

Christer Magnusson

Christer är redare och befälhavare på passagerarfartyg i norra Vänern. Han arbetar också sedan 18 år tillbaka med nautiska utbildningar på olika nivåer, till största delen i samarbete med Folkuniversitetet genom ett eget framtaget koncept för distansstudier.

Han har skrivit läroböcker för nautiska utbildningar och har pedagogisk
erfarenhet från trettio års lärarverksamhet inom gymnasieskolan. 

Christer Magnusson

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet Göteborg Tel: 031 - 10 65 52

kundcenter.vast@folkuniversitetet.se

Tid
Löpande kursstart
Studietimmar
100
Kurs-ID
1092922
Pris
9375 kr