Förarintyg

Plats Nyköping

En navigationskurs för dig som är nybörjare och som vill kunna framföra en fritidsbåt. Du får grundläggande kunskaper i sjömanskap och sjösäkerhet. Passa på att ta ditt förarintyg innan båtsäsongen!

Boka kursen nu

Mål

Att ge dig grundläggande kunskaper i navigation, sjömanskap och sjösäkerhet. Efter avslutat och godkänt prov får du behörighet att framföra fritidsbåt med en storlek upp till 12x4 meter.

Målgrupp

Du är nybörjare och vill lära dig att framföra en fritidsbåt och lära dig skärgårdsnavigering.

Innehåll

 • Sjökort, latitud och longitud
 • Distansmätning, fart och tid
 • Lägesbestämning och avdrift
 • Utprickning och fyrar
 • Lanternor och dagsignaler
 • Väder
 • Väjningsregler och manövrering
 • Knopar
 • Säkerhet ombord
 • Arbetssätt

  Gruppundervisning liten grupp max 6 personer, begränsat antal platser. Teoretiska genomgångar varvas med praktiska övningar. Vi träffas tre lördagar varannan vecka (mellan första och andra tillfället är det två veckors uppehåll). Totalt 3 tillfällen. Första tillfället den 7/11 och tredje tillfället den 5/12 träffas vi kl 08:00-16:00, andra tillfället den 21/11 träffas vi på delad pass, första passet kl 08:00-14:00 och 18:00-20:00 för Mörkernavigering med fyrar i Oxelösund.

  Studiematerial / Litteratur

  Kursmaterial ingår inte i kursavgiften, det tillkommer med ca 650kr. Kursen avslutas med examination enligt NFB:s (Nämnden för Båtlivsutbildning) regler. Kostnad för examinationstillfället tillkommer med 625 kr och betalas direkt till förhörsförrättaren. Datum och tid för examination är preliminärt den 12 dec.

  Kursledare

  Peter Rundström har arbetat med skolsegelfartyg i över tjugo år och gått den långa vägen från elev/obefaren jungman till att idag segla skeppare och styrman. Han har stor vana vid att utbilda inom navigation.

  Tips/Mervärde

  De flesta försäkringsbolag ger rabatt på båtförsäkringen om du har Förarintyg. Intyget stämplas i din intygsbok från NFB (Nämnden för båtlivsutbildning) efter godkänt prov, vilka anordnas efter varje kurs.

  Övrigt

  För att förebygga spridningen av covid-19 anpassar vi antalet deltagare till mindre grupper om max 6 deltagare. Det finns goda möjligheter till handtvätt med tvål. Det är allas ansvar att hindra spridningen av smitta och vi förutsätter att du som går en kurs hos oss visar hänsyn och inte utsätter andra för risk.

  Kursledare

  Peter Rundström

  Har du frågor?

  Kontakta Hannele Koski

  hannele.koski@folkuniversitetet.se

  Tid
  07 nov 2020 - 05 dec 2020
  Lö 08:00 - 16:00
  Tillfällen
  3
  Plats
  Hospitalsgatan 11, 61132 Nyköping
  Visa på karta
  Studietimmar
  28
  Kurs-ID
  1083549
  Pris
  2425 kr