Trädguidning i Vanadislunden – botanisk trädpromenad

Plats Stockholm

En lärorik promenad i trädens tecken i en av Stockholms finaste parker, Vanadislunden. När löven börjar skifta färg får du stifta närmare bekantskap med några av våra svenska trädarter, bl.a. ek, skogslönn och oxel under initierad trädguidning av Charlotte Manliusdotter.

Boka nu

Innehåll

Vi går in på varje arts yttre kännetecken, fortplantningssystem, utbredning m.m. Hur känner vi igen olika trädarter? När blommar de olika träden och var sitter deras honliga och hanliga organ? Vad blir det för frön resp. frukter? När vandrade olika trädarter in i vårt land, och var växer de vilt idag? Här är några exempel på ämnen som behandlas under promenaden. Vi tar en kort paus för medhavd fika efter cirka halva tiden.

Inga förkunskaper krävs!

Ledare för denna botaniska vandring är trädguiden och trädkunskapsläraren Charlotte Manliusdotter. 

Vanadislunden

Vanadislunden anlades kring förra sekelskiftet och är en av innerstadens största. Den ligger delvis på Brunkebergsåsen och är därför kuperad. Stefanskyrkan från 1904 ligger på en sluttning och den stora vattenreservoaren breder ut sig som en borg högst uppe i parken. Parken ligger mellan Sveavägen, Cedersdalsgatan, Roslagsgatan och Frejgatan.

Inga förkunskaper krävs!

Samling och utrustning

Ta med fika och gärna en kikare för att titta upp i trädkronorna och förstoringsglas för att studera växtdelars detaljer. Klä dig efter väder, gärna med en extra tröja, eftersom vi står mycket still. Samlingsplats anges i kallelsen.

Kursledaren

Kursledaren och guiden Charlotte Manliusdotter är utbildad i trädkunskap vid Nordens folkhögskola Biskops-Arnö. Där har hon även studerat träd i folktro och mytologi samt praktiserat trädguidning.

Sedan många år tillbaka leder Charlotte dels botaniska, dels folkloristisk-mytologiska trädpromenader och lektioner vid olika folkhögskolor, föreningar och samfund.

Kursledare

Charlotte Manliusdotter

Har du frågor?

Kontakta Folkuniversitetet i Stockholm

direkt@folkuniversitetet.se

Kursperiod
21 sep 2024 - 21 sep 2024
Lördag
Antal tillfällen
1
Första tillfället
lör 21 sep 2024 kl 13:00-16:00
Studietimmar
4
Kurs-ID
118061
Pris
425 kr